Avrupa bir hafta daha aşırı sıcakların etkisinde

İklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş, Avrupa’daki aşırı sıcakların en az bir hafta daha etkili olabileceği uyarısında bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Avrupa’yı kavuran sıcak hava dalgasının zamanla doğuya kayarak etkisini yitirmesinin beklendiğini ancak orta ve Batı Avrupa’da birçok ülkede en az 5-7 gün daha etkili olabileceğini belirtti.

 

Prof. Dr. Türkeş yaptığı açıklamada, tropikal orta ve kuzeybatı Afrika’dan gelen çok sıcak çekirdekli yüksek basınç sırtı ve bu hava sistemiyle bağlantılı sıcak adveksiyonların oluşturduğu sıcak hava dalgalarının, Batı ve Güney Avrupa’nın önemli bir bölümünde etkili olmayı sürdürdüğünü söyledi. İklim bilimci; İspanya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan’da çok sıcak ve kuru hava nedeniyle onlarca orman yangınının yaşanmakta olduğunun altını çizerken İspanya ve Fransa’da çok sayıda yerde çıkan orman yangınlarıyla savaşımda ciddi zorlukların yaşandığı bilgisini paylaştı.

 

İngiltere’de Londra Heathrow’da 40.2 santigrat derece ile yeni bir ulusal yüksek sıcak hava rekoru kırıldığını söyleyen Prof. Dr. Türkeş, “Bu ülkelerdeki sağlık bakanlıklarının ya da ilgili yerel yönetim yetkililerinin açıklamalarına göre; sıcak hava dalgalarının neden olduğu sağlık açısından çok olumsuz (sıcak çarpması, ısı krampı, vb. gibi kötü ya da düşük iklim konforu) koşullar yüzünden çoğunlukla yoksullar, yine görece yoksul ve yüksek sıcaklıklardan kendilerini koruyabilecek uygun evleri, kalacak yerleri olmayan yaşlı ve çocuklar ve yüksek sıcaklıklardan etkilenebilirliği yüksek olan hasta gruplarından yüzlerce insan yaşamını kaybetti” açıklamalarında bulundu.

 

Prof. Dr. Türkeş, sıcak hava dalgasının zamanla doğuya kayarak etkisini yitirebileceğini ancak Orta ve Batı Avrupa’da birçok ülkede en az bir hafta daha etkili olabileceğini de özellikle belirtti.