“Ara tatilde dengeyi sağlayın”

İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Ercen, öğrenci velilerinin ara tatilde çocuklarına yaklaşımları konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

20 Ocak 2023 tarihinde milyonlarca öğrenci karne heyecanı yaşayarak 15 günlük ara tatil sürecine giriş yaptı. Yoğun bir eğitim-öğretim programının ardından tatil sürecine giren öğrenciler tatili nasıl değerlendirmeli, veliler çocukları ile nasıl vakit geçirmeli bilgisayar ve internet kullanımı nasıl olmalı sorularını cevaplayan İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Çağlar Ercen çocukların ihtiyaçlarına göre plan yapılması gerektiğini vurguladı.

Ercen, ‘Tatil sürecinde çocuklar dilediklerince vakit geçirmeli ama ebeveyn kontrolünde yaşlarına en uygun aktivite programları oluşturulmalı’ dedi.

 

Ara tatilde veliler çocukları ile nasıl ilgilenmeli?

Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Ercen çocukların ara tatilde eğlenmeye, dinlenmeye, koşmaya ve nitelikli zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, çocukların ihtiyaçlarını gidermesi konusunda velilerin dengeli davranması gerektiğinin altını çizdi.

Ercen, “Öncelikle çocuğun ihtiyacı nedir?  İlk etapta çocuğa özgü olarak bunun değerlendirilmesi lazım. Mevsim şartlar koşullar da belirleyici. Geçen sene pandemi eşliğinde biraz da belirsizlikle ilerleyen bir dönem vardı. Bu sene geçen seneki açıkların da giderildiği yoğun bir dönem oldu. Dolayısıyla çocuğun neye ihtiyacı var? Aslında cevap standart. Her şeye… Eğlenmeye, dinlemeye, koşmaya, oynamaya, nitelikli zamana, boş kalmaya, ilgiye, sevgiye, arkadaşa, yalnızlığa… Ailelerin bu süreçte öncelikle çocuğun bu ihtiyaçlarını bir denge içerisinde gidermeye çalışması lazım. Onu anlaması, önce pay bırakması, sonra sınır çizmesi, sonra da o sınırın içerisine dahil olması… Tabi bunlar için yaş, cinsiyet ve diğer faktörler de belirleyici ama esas olan çocuğun ihtiyacı” ifadelerine yer verdi.

 

“Çocuklara ayrılan zamanın miktarı değil, kalitesi önemli”

Yoğun iş hayatın temposundan dolayı ara tatilde çocuklarıyla vakit geçiremeyen velilerle ilgili de konuşan Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Ercen, çocuklarla verimli zaman geçirmenin fazla zaman geçirmekten daha önemli olduğunu vurguladı.

Önemli olan geçirilen zamanın miktarı değil kalitesi şeklinde konuşan Ercen, “Nitelikli ortak bir paylaşım içerisinde olduktan sonra bu zaman her durumda yeterlidir. Çocuğun dünyasına inmek onunla bir sürece dahil olmak bu sürecin iki taraf için de keyifli olması fazlasıyla yeterli. Esas olan çok zaman geçirmek değil, verimli zaman geçirmek” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

“Kitap okutmak için kitap okumalısınız!”

Sosyal medya, bilgisayar ve mobil oyunların karne tatilinde çocukların kitap okuması ve ders çalışmasına engel olduğu inancının doğru olmadığını ifade eden Ercen, çocukların model olarak öğrendiğini hatırlatarak öncelikle velilerin öğrencilere örnek olması gerektiğine dikkat çekti.

“Günümüz dünyasında hepsinin yeri var artık. Bunlar yok gibi hareket etmek de çok mümkün değil. Dengeli paylaşım ve sınırlar… Esas olan hepsine yer verebilecek beceriyi kazandırabilmek. Çocuk genel olarak ilk etapta model alarak öğrenir. Dolayısıyla öncelikle model olacağız. Yani okuyacağız. Görmesini sağlayacağız. Sonra pekiştireceğiz hatta belki de bir aktiviteye dönüştüreceğiz. Aşama aşama, yavaş yavaş sınır koymasını sağlayacağız; uymasını bekleyeceğiz; yönlendireceğiz; aşama aşama, yavaş yavaş ama önce göstereceğiz. Biz yapacağız ki o da gözlemleyecek.” ifadelerine yer verdi.