Antalya’da kiralar üç katına çıktı

Hem Türkiye’deki enflasyon artışı hem de Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, Antalya’daki konut kiralarının yükselmesine neden oldu. Savaştan kaçanların yoğun ilgi gösterdiği yerlerin başında gelen Antalya’da ortalama bir dairenin aylık kirası 15-20 bin lirayı buluyor. İstanbul Arel Üniversitesi’ne bağlı Arel Medya Haber Ajansından Polina İvanenko Antalyalı emlakçılarla konuştu.

Haber: Polina İvanenko

Ukrayna’da yaşanan savaş, binlerce kilometre uzaklıktaki Antalya’da gayrimenkul fiyatlarının üç katına çıkmasına neden oldu. Ukrayna vatandaşları başta olmak üzere savaştan kaçan kimseler, bölgede ev satın almak ve kiralamak için emlak ofislerine hücum etti. Bu durum ise şehirdeki konutların kira değerlerini neredeyse üç katına çıkardı.

Bu durum Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdı.  Sadece Şubat ayında yapılan 4 bin 727 konut satın alımının 1099’u yabancılar tarafından gerçekleştirildi. Bu istatistik, bir önceki aya göre yüzde 27,68 artış olduğunu gösteriyor.  Antalya’nın birçok noktasındaki dairelerin camlarında “kiralık” ya da “satılık” afişlerini görmek mümkün. Savaştan kaçanların en çok rağbet ettiği yerlerin başında ise Konyaaltı, Hurma ve Arapsuyu ilçeleri geliyor. Bu bölgeleri Muratpaşa ve Lara takip ediyor. Peki, bu durum devam edecek mi? Emlakçılar ne diyor?

Tolga Duman (Far Life Emlak Ofisi), durum hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Şu an emlak ofisime gelen her beş kişiden biri Ukrayna vatandaşı. Savaş, Ukrayna’da yaşayan ve imkânı olan binlerce kişiyi Türkiye’ye, özellikle de Antalya’ya yönlendirdi. Bu durum doğal olarak gayrimenkul fiyatlarının astronomik bir şekilde yükselmesine neden oldu. Geçen sonbaharda, ortalama yüz metrekare bir daire 3 bin ila 5 bin lira arasındayken; bugün 10 bin liradan aşağıya bir daire bulmak imkânsız. Satılık konutların fiyatları da yine benzer şekilde arttı. Yeni bir daire 5 milyon, 30 yaşında bir daire bile 2-3 milyon arası… Ukraynalılar önce kiralamak, imkân varsa satın almak istiyor. Bu bölgedeki fiyatların geleceği, talebin ne kadar süreceğine bağlı.”

Polat Polat’ın (Likya Homes Emlak Ofisi) yorumları ise şu şekilde: “Biz daha çok yabancılara çalışan bir emlak ofisiyiz. Şu an için kabaca, müşterilerimizin yüzde 70’i Ukrayna, yüzde 30’u ise Rus vatandaşı desem abartmış olmam. Özellikle de savaştan sonra Antalya’daki evlere talep arttı. Şu an Antalya’da standart bir dairenin kirası 10-15 bin lira arası… Şehirde konutlara talep çok yüksek ve bu da kiraların sürekli yükselmesine neden oluyor. Yakın gelecekte bu trendin, daha doğrusu talebin azalması söz konusu değil. Çünkü savaş hâlâ devam ediyor ve hem Ukraynalılar için hem de Ruslar için Antalya popüler bir şehir.”