Ani kar erimesi heyelan yaratıyor

Yoğun kar yağışı sonrası sıcaklıkların ani artması heyelana yol açıyor. Yapılan bir analize göre, Türkiye’de kış aylarının sonuna doğru artan sıcaklıkla beraber karların erimesiyle yaklaşık 322 yerleşim bölgesinde 2 binin üzerinde heyelan gerçekleşti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Görüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın kış mevsiminde Türkiye’de geçmiş kışlara göre yüksek miktarda kar yağdığını söyledi. Görüm, yoğun kar yağışı sonrası Mart ayında sıcaklıklardaki anormal artışlarla birlikte ani kar erimelerinin gerçekleştiğini ve beraberinde çok sayıda heyelan olayı yaşandığını belirtti.

Görüm, artan sıcaklıklarla birlikte başlayan heyelanların özellikle batıdan başlayıp doğuya doğru seyrettiğine dikkati çekerek “Türkiye’de mart ayının sonunda nisan ayının başlarına doğru yaklaşık olarak 322 yerleşim bölgesinde 2 binin üzerinde heyelan geliştiğini tespit ettik. Bu heyelanlar yoğun bir şekilde Ordu’da, Samsun’da, Trabzon’da birçok yerleşim yerini etkilediği gibi tamamen yapılara hasar vererek kullanılmaz hale de getirdi. Bu alandaki özellikle heyelan problemi, geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda kar erimesinin tetiklediği heyelanlar önceki yıllara göre yaklaşık 20 kat daha fazla. Türkiye’de bu yıl kış mevsiminde yaşanan heyelan olaylarında 3 kişi hayatını kaybetti. Heyelanların Doğu Karadeniz’e doğru çok yoğun bir şekilde arttığını tespit ettik” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de önceki yıllarda kar erimesinin tetiklediği heyelanlarda birçok vatandaşın yaşamını yitirdiğini aktaran Görüm, heyelanların yerleşim yerlerini ve insan hayatını ciddi şekilde tehdit ettiğini dile getirdi. Kışın toprak nemliliğinin de kar erimesiyle arttığını bildiren Görüm, bunun bahar döneminin sonu ve yaz başlangıcında yeni yağışlarla birlikte heyelan tehlikesini arttırabileceğini sözlerine ekledi.