Amazon’a kullanıcıları tarafından dava açıldı

ABD Federal Ticaret Komisyonu Amazon’u milyonlarca kullanıcıyı paralı abonelik sistemi olan Amazon Prime’a izinleri dışında üye yapmak ve abonelik iptalini zorlaştırmayla  suçladı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), tüketicileri izinleri olmadan Prime hizmetine abone ettiği ve bu abonelikleri iptal etme işlemlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle ABD’li e-ticaret şirketi Amazon’a dava açtı.

FTC’den yapılan açıklamada, Amazon’un, milyonlarca tüketiciyi izni olmadan Prime hizmetine abone etmekle suçlandığı ifade edildi. Açıklamada, FTC’nin, tüketicilerin rızası olmadan Prime hizmetine kaydettiği ve aboneliklerini iptal etmelerini zorlaştırdığı gerekçesiyle Amazon’a karşı dava açtığı öğrenildi.

Amazon’un; kullanıcıları, otomatik olarak yenilenen Prime aboneliklerine kaydolmaları için kandırmak amacıyla “karanlık modeller” olarak bilinen manipülatif, zorlayıcı veya aldatıcı kullanıcı arayüz tasarımları kullandığı belirtilen açıklamada, şirketin, üyeliklerini bitirmek isteyen Prime aboneleri için iptal sürecini de kasıtlı olarak karışık hale getirdiği aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen FTC Başkanı Lina Khan, “Amazon, insanları rızaları olmadan tekrar eden abonelikler için kandırdı ve tuzağa düşürdü. Bu, kullanıcıları yalnızca sinirlendirmekle kalmadı, aynı zamanda onlara önemli miktarda paraya mal oldu.” dedi.

Khan, manipülatif taktiklerin hem tüketicilere hem de yasaya uygun işletmelere zarar verdiğini ifade ederek, Amerikalıları dijital pazarlardaki “karanlık modellerden”, diğer haksız veya yanıltıcı uygulamalardan güçlü bir şekilde korumaya devam edeceklerini söyledi.