‘Altın Portakal’ın suyu çıktı’: Kanun Hükmü, yeniden festivalden çıkarıldı

Altın Portakal Film Festivali yöneticisi “hakkımda soruşturma açıldı”, “teröristlikle suçlandım” gerekçesiyle “Kanun Hükmü”nü yeniden yarışma seçkisinden çıkardığını açıkladı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali yönetimi Belgesel Film Yarışması Seçkisi’nden çıkarttığı ancak jürinin ve kültür-sanat çevrelerinin ortak tepkisi sonucunda yeniden festivale çağırdığı “Kanun Hükmü” belgeselini yeniden festivalden çıkarttı.

Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu X’ten yaptığı yazılı açıklamada “Kanun Hükmü”nü geri çağırmalarına Adalet ve Kültür Bakanlıkları’nın gösterdiği tepkilerin ardından “hakkında soruşturma açıldığı” ve “can güvenliklerine yönelik tehditler aldıkları” gerekçesiyle belgeseli bir kez daha “festival seçkisinden çıkart[tıklarını]” açıkladı.

“Kanun Hükmü” hakkında festival hükmü

Boyacıoğlu’nun açıklaması şöyle:

Bugün, iki bakanlık tarafından yapılan açıklamalar üzerine, 60. Antalya AltınPortakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışmasında yer alan “Kanun Hükmü” adlı filmin festivaldeki varlığı nedeniyle şahsım adına soruşturma açıldığı bilgisi tarafıma ulaşmıştır.

Bu soruşturmayla birlikte benim ve ekibimin cangüvenliği ile ilgili tehditler de oldukça yüksek perdeden devam etmektedir.

Antalya Altın Portakal Film Festivali ekibi tüm tarafların sesine kulak vermek adına ilgili filmi yeniden seçkiye alırken, yine festivalin birliğini ve bütünlüğünü düşünmüştür.

Oysa, oldukça yüksek sesle tepkilerini dile getiren sinema sektöründen gereken desteği göremedik.

Geldiğimiz noktada kendini sinema emekçileri adına sorumlu hissederek hareket eden bizler olayın sorumlusu ve suçlusu olarak gösterilmek isteniyoruz. Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu aşamada yeni birkarar alarak “Kanun Hükmü” adlı belgeseli 60.Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarıyoruz.

Ne olmuştu?

Yönetmen Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü/The Decree” başlıklı belgeselinin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden “filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği” gerekçesiyle çıkarılması üzerine yönetmen uygulamayı “hukuksuzluk” olarak nitelemişti. Demirci sosyal medya hesabından yayınladığı bir açıklamayla Festival Yönetimini “sansür” uygulamakla suçlamış ve “sansürün muhatabı”nın “sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumu” olduğunu ifade ederek dayanışma çağrısında bulunmuştu.

Jüri ve sanatçıların tepkisi

Bu karara tepki gösteren 20 jüri üyesi görevi bıraktı, daha sonra kararı sansür olarak niteleyen yönetmen ve yapımcılar da ortak bir açıklamayla  belgesel, yarışmadaki yerini alana dek festivalde yer almayacaklarını duyurdular.

Festival yönetimi tepkiler üzerine geri adım atarken yönetici Ahmet Boyacıoğlu yaptığı açıklamayla “‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar veril[diğini]” duyurdu.

Kültür Bakanlığı Festivalden çekildi

İhraç edilen iki kamu çalışanının mücadelesini anlatan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin festival seçkisine geri alınmasının üzerine bu kez Kültür ve Turizm Bakanlığı, Altın Portakal Film Festivali’nden çekildiğini duyurdu.

Bakanlık yaptığı açıklamada “Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60’ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, belgesel yarışması bölümünde “Kanun Hükmü” adlı belgesel yer almaktadır. Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür” dedi ve “bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekil[diklerini] açıkladı.

Adalet Bakanı da devrede

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da tartışmaya katılarak Perşembe günü “Altın Portakal Film Festivali’nde terör örgütünün propagandasını yapılmasına müsaade edilemez.” dedi.

“Kültür Bakanımızın vermiş olduğu karar, çok değerli bir karar. Özellikle terör konusunda hep beraber milletçe kararlı olmamız gerekir. Bu kararlılıktan hiçbir zaman taviz vermememiz lazım.” diyerek “festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edileme[yeceğini]” ileri sürdü.

 

bianet