Altın Portakal Film Festivali başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Kapalı Spor Salonu’nda 1 Ekim tarihinde açılış töreni ile başladı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festivali Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festival İdari Direktörü Cansel Tuncer, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, Antalya protokol üyelerinin yanı sıra jüri üyeleri, film ekipleri ile sinema ve televizyon dünyasından çok sayıda isim katıldı.

 

Muhittin Böcek: “Nice buluşmalarımız olsun, Altın Portakalımızın nice yılları olsun!”

 

Nefise Karatay ve Yekta Kopan’ın sunuculuğunda Halk TV ekranlarından canlı olarak yayınlanan gecenin açılışını Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek yaptı.

 

Muhittin Böcek konuşmasında; “Bugün, Altın Portakalımız 59 yaşındaysa ve hala bizim dünyaya açılan en önemli kapılarımızdan biriyse bu sizlerin sayesindedir. Özüne döndüyse, değerlerini koruyorsa ve kendini yenilemeye devam ediyorsa bizlere verdiğiniz destek sayesindedir. Yarım asrı geride bırakan bir değere sahip olmak hem büyük bir mutluluk hem de büyük bir sorumluluktur. Aldığımız her kararda, attığımız her adımda o sorumluluğu düşündük ve hep çalıştık. Çok çalıştık. Yaptık, oldu demedik. Sorduk, danıştık. Kararlarımızı hep ortak akılla aldık, birlikle hayata geçirdik. İşte bugün kortejimizde sokaklar ve 10 bin kişilik bu salon dolup taşıyorsa bundandır. Nice buluşmalarımız olsun, Altın Portakalımızın nice yılları olsun. Sinema var oldukça, var olsun. Işığı bizleri aydınlattığı gibi, gelecek nesillere de umut olsun. Bugün burada bulunan herkese, tüm sanatçılarımıza, şehrimize gelecek tüm misafirlerimize, sinema emekçilerine, sektör çalışanlarına ve sevgili Antalyalılara güzel bir festival diliyorum. Bir hafta boyunca şehrimizde sürecek festival coşkusunun tüm ülkemize yayılmasını ümit ediyorum,” diyerek konuştu.

 

Ediz Hun: “Sanat ve bilim bir kuşun iki kanadı gibidir, bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar.”

 

Festival afişini 1970 yapımı Ankara Ekspresi filminin setinde çekilmiş fotoğraflarıyla süsleyen Filiz Akın sağlık koşulları nedeniyle Antalya’ya gelemezken, Ediz Hun törende izleyicilerle buluştu. Filiz Akın bir video göndererek teşekkürlerini ve afişte fotoğraflarıyla yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

Ediz Hun konuşmasına Filiz Akın’a seslenerek başladı: “Sevgili Filiz sen bizim hepimizin sevgilisisin, gelmedin ama hislerini çok güzel belirttin, biz de seni sevgiyle kucaklıyoruz. Sanat ve bilim bir kuşun iki kanadı gibidir, bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçarlar ve özgür olurlar. Bu bağlamda Antalya Altın Portakal Film Festivali son derece önem taşıyor. Ankara Ekspresi 1971’de, 52 yıl önce çekildi. Sevgili Filiz’le beraber çektiğimiz bir film. Sevgili Muhittin başkanım lütfetmişler kendi gruplarıyla tekrar yansıttılar, teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum,” cümlelerini kurdu.

Başarı Ödülü Zerrin Tekindor’a gitti

 

Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi; tiyatro sahnelerinden dizilere ve filmlere uzanan oyunculuk serüveninin her aşamasında seyircilerle güçlü ve etkileyici bağlar kurabilen, rol aldığı her oyuna, diziye ve filme ruhunu katmasını bilen, oyuncu ve ressam Zerrin Tekindor oldu.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’ten ödülünü alan Zerrin Tekindor, “Böyle şahane bir ödülü eve götürecek olmak çok güzel. Bu ödülü düşününce bu nasıl başıma geldi diye düşündüm ve çok sevgili anneciğimin sözleri geldi aklıma; ‘kuğular o incecik boyunlarıyla ne kadar mükemmel süzülürler ama bir de alttan suya bakmak lazım nasıl çırpındıklarına.’ Sanatçılar da böyledir aslında, o kadar çok çalışma ve o kadar çok emek vardır ki… Şahane bir yoldur bu ve yolda da karşınıza böyle şeyler çıkar zaman zaman, çok teşekkür ederim,” dedi.

 

Erkan Can: “Yaşasın sanat!”

 

Bu yıl iki değerli sanatçıya verilen Onur Ödülleri’nden ilki; henüz 16 yaşında tiyatro ile başladığı oyunculuk kariyerine, sinema ve televizyonda da devam eden, oyunculuğun her alanında dahil olduğu projelere değer katan ve akıllardan silinmeyen performanslarla unutulmaz karakterler yaratan, Gemide ve Takva filmleriyle Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne iki kez layık görülen Erkan Can’ın oldu.

 

Usta oyuncu ödül konuşmasında, “Herkesi selamlıyorum, çok şey var söylenecek ama kısa konuşacağım. Ben bu ödülü Erdal Tosun başta olmak üzere sinemaya emek veren, aramızda olmayan bütün sinema emekçileri için alıyorum. Yaşasın sanat,” dedi.