Almanya’nın “Küresel Kalkan” modelli

Almanya, yoksul ve savunmasız ülkelerdeki toplulukların iklim felaketlerinden daha hızlı kurtulmalarına yardımcı olmak için “küresel kalkan” modelli üzerinde çalışıyor. Girişim, kuraklık veya fırtına gibi felaketlerden sonra yavaş ve düzensiz bir şekilde yardım sağlayabilen insani sistemdeki kusurları düzeltmeyi amaçlıyor.

Alman hükümeti, desteğin hızlı ve sistematik bir şekilde sağlanması için sigorta ve sosyal güvenlik planlarını iyileştirmek istiyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Pazartesi günü Berlin’de Petersberg İklim Diyaloğu için toplanan bakanlara “iklim riskine karşı küresel bir kalkan oluşturmak istiyoruz” dedi. Almanya kalkınma devlet sekreteri Jochen Flasbarth, “İklimle ilgili kayıp ve hasarı ve özellikle en savunmasız ülkelerin bununla başa çıkmak için dayanışmamıza ihtiyacı olduğunu kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Alman Kalkınma Bakanlığı BMZ, yaptığı açıklamada şu noktalara değindi: “Eğer bir koruma planı yoksa, bir kuraklık, küçük ölçekli bir çiftçinin yeni tohum satın almaya gücü yetmediği için sadece hasadını değil, tüm geçim kaynağını da kaybetmesi anlamına gelebilir. Öte yandan bir kriz durumunda otomatik olarak devreye giren bir hazırlık ve koruma planı uygulandığında, yeni tohumlar için para hemen kullanılabilir ve hasar sınırlandırılır.”

Sigorta şirketleri genellikle iklim felaketlerinden kaynaklanan gerçek maliyetlerden çok daha azını ödüyor. Maria Kasırgası 2017’de Dominika’yı vurduğunda, finansal maliyetlerin 1,4 milyar dolar olduğu tahmin edildi, ancak Karayip Felaket Riski Sigortası sadece 0,02 milyar dolar ödedi.

Stockholm Çevre Enstitüsü araştırmacısı Zoha Shawoo, sigortanın yalnızca fırtına, kuraklık ve orman yangınları gibi ani afetler için işe yaradığını, çölleşme ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi daha yavaş afetlerde işe yaramadığını söyledi. Ayrıca kültür kayıpları gibi fiyatlandırılması zor olan ekonomik olmayan kayıpları da kapsamıyor.