Almanya, doğalgazda yüzde 2 tasarruf sağlayacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşın Rusya üzerindeki etkileri kendisini yaptırımlar şeklinde gösterirken Rusya’nın bu yaptırımlar karşısında aldığı kararlar, Avrupa’da “soğuk bir kış” tedirginliği yaratıyor.

Rusya’nın devlet enerji şirketi Gazprom, yeniden “teknik bakımları” gerekçe göstererek 31 Ağustos itibariyle Kuzey Akım 1 (Nord Stream 1) aracılığıyla Almanya üzerinden Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını yüzde 20 kapasiteden tamamen durma noktasına getireceğini açıkladı. Rusya’nın doğalgazı tamamen kesme ihtimaline karşı bir dizi tasarruf önlemiyle doğalgaz depolarını kış gelmeden doldurmak isteyen Almanya’nın Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, dün (21 Ağustos) hükümet binasındaki “açık kapı” gününde açıklamalarda bulundu.

 

Yeşiller Partili siyasetçi, ülkenin nükleer enerjiden tamamen çıkma kararı uyarınca 2022 sonu itibariyle ülkede kalan son üç nükleer santrali kapatma sürecinin tamamen ertelenmeyeceğini duyurdu. Habeck’in açıklamasına göre “eğer gerek olursa” bir santral açık kalabilir.

 

“Yalnızca yüzde 2 tasarruf sağlar”

Habeck, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ülkede kalan son üç nükleer santrali kapatmanın ülkedeki gaz kullanımında yalnızca yüzde 2 oranında bir tasarruf sağlayacağını söyledi. Habeck, Bavyera eyaletindeki bir nükleer santralin ülkenin enerji sisteminde yapılacak bir “stres testinin” sonuçlarına göre açık kalabileceğini kaydetti.

Söz konusu test, Rusya’nın doğalgazı tamamen kesmesi durumunda bu kış ülkenin bu durumla nasıl baş edeceğini test etmeyi amaçlıyor. Test sonuçlarının önümüzdeki birkaç hafta içinde belli olması bekleniyor.

 

“Paniğe gerek yok”

Rusya’nın doğalgaz sevkiyatını tamamen kesmesi ihtimaline de değinen Ekonomi Bakanı Robert Habeck, hanelerin ve sanayi tesislerinin gaz kullanımını yüzde 15 ile 20 oranında azaltmaları halinde “kışı atlatma ihtimalinin gerçekten çok yüksek olduğunu” söyledi.

 

Halka soğuk kış aylarında doğalgaz kesintisi konusunda “panik yapmamaları” çağrısında da bulunan Habeck, Rusya gazı tamamen kesse de “Almanya’ya hiç gaz ulaşmayan bir durumun olmayacağını” kaydetti.