Ali Muhiddin Hacı Bekir: 245 yıllık lezzet hikâyesi

Asırlara meydan okuyan tat Şekerci Hacı Bekir, günümüzde de lezzet yolculuğuna devam ediyor. Türkiye’nin en eski kuruluşlarından Hacı Bekir’in lezzet hikâyesini, ailenin altıncı kuşak üyesi Leyla Celalyan’dan dinledik.

Haber: Gizem Tarçınoğlu

Türkiye’nin en eski kuruluşlarından şekerci Ali Muhiddin Hacı Bekir, 2,5 asırdır koruduğu lezzeti ile ağızları tatlandırmaya devam ediyor.

Kastamonu’dan İstanbul’a gelen Hacı Bekir Efendi, 1777 yılında Bahçekapı’da açtığı küçük şekerci dükkânıyla 2,5 asra yaklaşan lezzetin temellerini attı. Lokum ve akide gibi şekerlemeleri imal edip satmaya başlayan Hacı Bekir Efendi, 1811’de Alman bilim insanı Kirchhoff tarafından bulunan nişastayı un yerine kullanarak şeker ve nişasta bileşimi ile bugünkü lokumu üretti. Osmanlı sarayının şekercibaşılığına getirilen ve romanlara konu olmuş Hacı Bekir Efendi, İngiliz müşterilerinden bir gezginin, beraberinde götürdüğü lokumları ülkesinde kendi taktığı adı ile ikram etmesi sonucu Türk lokumu, o günden bugüne İngilizce konuşulan ülkeler ve dünya genelinde “Turkish Delight”, Fransa ve Balkanlarda ise “Lokoum” olarak biliniyor.

Ailenin 6’ncı kuşak üyesi ve şirketin Yönetim Kurulu’nda yer alan Leyla Celalyan, şirketin tarihini ve sürdürülebilirliğini, İstanbul Arel Üniversitesi’ne bağlı Arel Medya Haber Ajansı’ndan Gizem Tarçınoğlu’na değerlendirdi. Şirketin uzun ömürlü olmasındaki en önemli unsuru, kurucu Hacı Bekir Efendi ve sonraki kuşakların gözleme ve yeniliğe açık olması olarak nitelendiren Celalyan, inovasyonun önemine dikkat çekti.