Afrikalı liderler fosil yakıt keşfi için destek arayışında

Afrikalı liderlerin COP27’de, küresel ısınmanın etkilerine karşın kendilerinin büyük gelir kaynağı olan petrol ve gaz rezervlerine olan erişim ihtiyaçlarını dile getirmeleri bekleniyor.

 

Guardian tarafından görülen belgelere göre, Afrika ülkelerinin liderleri, Afrika’daki fosil yakıtlara büyük yeni yatırımları yapabilmek adına Kasım ayında yapılacak bir sonraki BM iklim zirvesini kullanacak. Gaz için yeni keşifler ve Afrika’nın geniş petrol rezervlerinin sömürülmesi, dünyanın küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1.5 derecede sınırlamasını neredeyse imkansız hale getirecek. Bununla birlikte, yükselen gaz fiyatları Afrika arzı olasılığını daha da cazip hale getirdi ve AB üyeleri de dahil olmak üzere gelişmiş ülkeler mevcut gaz kıtlığında bu tür gelişmeleri destekleyeceklerini belirttiler.

 

Guardian, bünyesinde Afrika’daki birçok devleti bulunduran Afrika Birliği’nin hazırladığı bir belgeyi, birliğin bir toplantısı sırasında gördü. Beş sayfalık belge ve beraberindeki 25 sayfalık açıklama, birçok Afrika ülkesinin Kasım ayında Mısır’da yapılması planlanan COP27 BM iklim zirvesinde ortak bir tutumdan yana olduğunu gösteriyor. Belgede şöyle deniyor: “Kısa ve orta vadede fosil yakıtlar, özellikle de doğalgaz, yenilenebilir kaynakların yanı sıra modern enerji erişimini genişletmede çok önemli bir rol oynayacak.”

 

Afrika Birliği üye ülkeleri, sergileyecekleri yaklaşımı teyit etmek için bu hafta Addis Ababa’da tekrar bir araya gelecek. Zengin ülkelerin halihazırda yaptığı gibi, Afrika’nın fosil yakıt rezervlerinden faydalanmasına izin verilmesini savunuyorlar. Bununla birlikte kıtanın dört bir yanındaki çevre savunucuları, Afrika’da gaz ve petrolün sömürülmesinin küresel iklim hedeflerini çökerteceğini, Afrika’da yenilenebilir enerjinin gelişmesini engelleyeceğini ve çok uluslu şirketlerin bu sayede zenginliklerine zenginlik katacaklarını ifade ediyorlar. Düşünce kuruluşu Power Shift Africa’nın direktörü Mohamed Adow, Afrika’nın doğrudan yenilenebilir enerjiye geçmek yerine fosil yakıtları tercih etmesinin bir hata olacağını söyledi: “Afrika, güneşte ve rüzgarda bol miktarda yenilenebilir enerjiyle kutsanmıştır. Afrika, onlarca yıllık bir pahalı fosil yakıt zincirine vurulmamalı.”

 

Africa Coal Network koordinatörü Lorraine Chiponda ise şunları söyledi: “Afrikalı liderlerin gaz yatırımlarını hayata geçirmesi halihazırdaki iklim etkilerinin yanı sıra ezici bir açlık, tekrarlayan seller ve kasırgaları beraberinde getirecektir. Fosil yakıt projeleri bu zamana kadar, 600 milyon insanın hâlâ enerji yoksulluğu içinde yaşadığı Afrika’da ne enerji yoksulluğunu çözdü ne de Afrika halkına herhangi bir sosyo-ekonomik adalet sağladı.” Afrika’da yaklaşık 580 milyon insan hâlâ elektriğe ve modern enerjiye erişemiyor. Adow, Afrika’daki gazın sömürülmesinin ülkeleri yalnızca yüksek karbonlu bir geleceğe kilitleyeceğini söyledi. Zengin ülkeleri, daha fakir ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçmeleri için fon ve destek sağlamaya çağırdı: “Afrika’da yenilenebilir enerji için birçok fırsat var, ancak ülkelerin altyapıyı inşa etmek için yardıma ihtiyacı var.”

 

 

 

iklimhaber

Etiketler
, ,