Afrika iklim finansmanı yetersiz

Afrika’nın iklim değişikliğine uyum sağlamak için bir yılda yaklaşık 250 milyar dolara ihtiyacı var. Fakat İklim Politikası Girişimi tarafından hazırlanan bir rapora göre Afrika’ya sağlanan finansman bunun sadece yüzde 12’sini karşılıyor. Bu durum Afrika’nın iklim değişikliğiyle mücadelesini zorlaştırıyor.

Yeni yayımlanan bir rapora göre Afrika, iklim değişikliğinin etkisini yönetmek için ihtiyaç duyduğu finansmanın sadece  yüzde 12’sini alıyor. Yılda 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmeyen zengin ülkelerin üzerindeki baskı Kasım ayındaki küresel iklim müzakereleri öncesi git gide artıyor.

 

İklim Politikası Girişimi (Climate Finance Innovation) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Afrika ülkelerinin daha yeşil teknolojilere geçmesine ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için yılda yaklaşık 250 milyar dolara ihtiyacı var. Ancak hesaplamalar 2020’deki finansmanın sadece 29.5 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

 

Zengin ülkeler, 2009 yılında daha yoksul ülkelere yardım etmek için verdikleri yılda 100 milyar dolar aktarma taahhüdünü yerine getirmediler. Bu nedenle güçlenen eleştirilerle karşı karşıya karşıyalar. Kayıp ve hasar konusu ve iklim finansmanı, Mısır’daki COP27 iklim müzakerelerinin merkezinde yer alacak gibi görünüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, Afrika dünya nüfusunun yaklaşık beşte birine sahip, ancak karbondioksit emisyonlarının yüzde 3’ünden daha azına neden oluyor.

 

İklim Politikası Girişimi raporunda, Afrika ülkelerinde iklim yatırımlarını değişen derecelerde engelleyen riskler arasında altyapı, veri ve finansal piyasalar derinliği, yönetişim sorunları ve para birimi gösterildi. Raporda, engellerin en çok, altyapı ve krediye erişimin olmadığı ve yatırımları engelleyen siyasi sorunların bulunduğu yüksek riskli Orta Afrika ülkelerinde olduğu belirtildi.

 

Raporda, “Bu engeller gerçek olsa da, Afrika kıtasındaki yatırımlarla bağlantılı risk algısı, özel yatırımcılar tarafından ulusal bağlamların sınırlı bir şekilde anlaşılması nedeniyle genellikle ağırlaşıyor” denildi.