ABD’li senatörlerden Biden’a “İsrail’e silah göndermeyi durdur” çağrısı

ABD’nin, silah satışında “insani yardımları engelleyen ülkelere destek verilemez” şeklindeki yasasına atıfta bulunan senatörler, İsrail’e silah tedarikine derhal son verilmesini istedi.

ABD’de, bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın de aralarında olduğu 8 senatör, Başkan Joe Biden’a mektup yazdı.

Senatörler, mektuplarında, “ABD’nin, İsrail’e silah tedarik etmeyi durdurması” çağrısı yaptı.

“İsrail, uluslararası anlaşmaları ihlal ediyor”

Mektupta senatörler, İsrail yönetiminin Gazze’ye insani yardımların ulaşmasını engellediğini ve bunun ilgili uluslararası anlaşmaları kökten ihlal ettiğini vurguladı.

ABD’nin üçüncü ülkelere silah satışında “insani yardımları engelleyen ülkelere destek verilemez” şeklindeki ilgili yasaya atıfta bulunan senatörler, İsrail’e silah tedarikine derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Acil insani yardım

ABD yönetiminin Binyamin Netanyahu hükümetine silah göndermesinin Amerikan yasalarına uygun olmadığının altını çizen senatörler, Gazze’ye acil insani yardımların ulaştırılması gerektiğini ifade etti.

Senatörler, mektupta, “Federal yasalar net; Gazze’deki krizin aciliyeti ortada ve Başbakan Netanyahu’nun ABD’nin bu konudaki endişelerini defalarca görmezden geldiği aşikar. Dolayısıyla bu politikada bir değişiklik yapmak için acil eylem gerekiyor” dedi.

ABD Dışişleri: Daha fazla insani yardım gönderilmeli

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD’nin Gazze’ye insani yardımların ulaşması için tüm imkanları incelediğini savundu, “Olmasını istediğimiz kadar değil ama Gazze’ye insani yardımların ulaştığını görüyoruz. Daha fazla insani yardımın gönderilmesini istiyoruz. Bu yüzden İsrail’le sürekli temas halindeyiz” diye konuştu.

Miller, ABD’nin havadan yapılan yardımlarının yanı sıra deniz yolu seçeneği üzerinde de çalıştıklarını hatırlatarak, “Ancak bunların hiçbiri, yardımın çoğunluğunun Gazze’ye kara geçişlerinden gitmesi gerektiği ve şu anda gönderilenden çok daha fazlasının olması gerektiği şeklindeki temel pozisyonumuzu değiştirmiyor” dedi.

Daha fazla insani yardımın ulaşması için güvenlik, denetleme ve dağıtım işlemlerinin geliştirilebileceğini ifade eden Miller, İsrail hükümetinin bu konuda daha fazlasını yapması gerektiğini belirtti.

Refah’a saldırı planı

Miller, AA muhabirinin, Başkan Joe Biden’ın Refah’a yapılacak olası saldırının kırmızı çizgi olacağı uyarısına rağmen İsrail’in bu konuda aksi niyetini açıklamasına ABD’nin tepkisiyle ilgili sorusuna da şu cevabı verdi:

“Çoğu yerlerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinlinin bulunduğu Refah’a askeri bir saldırı yapılmadan önce İsrail hükümetinin güvenilir ve uygulanabilir insani yardım planına sahip olduklarını görmek istediğimizi açık bir beklenti olarak dile getirdik ve bugün itibarıyla henüz böyle bir plan görmedik.”

İsrail ordusunun gözaltına aldıkları sağlık çalışanı Filistinlilere işkence yaptığı yönündeki sorulara da Miller, “Haberleri gördüm, bunu İsraillilere sorduk mu bilmiyorum ancak bu tip konuları takip ettiğimiz için daha fazla bilgi almak ve gözaltıların uluslararası hukuka göre olması gerektiği baskısı için sormalıyız” şeklinde konuştu.

 

bianet