22 Tem AB’den doğalgaz akışını yüzde 15’lik azaltma hedefi
Avrupa Birliği (AB) üyeleri, Rusya’nın doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı acil durum planı kapsamında bütün üye ülkelere yüzde 15’lik azaltma teklinde bulundu.
Avrupa Birliği, üye ülkelerin önümüzdeki 8 ay içinde doğalgaz tüketimini yüzde 15 oranında kesmesini öngören bir tasarı teklifinde bulundu. Gerçekleşmesi halinde uygulamanın hane halkları, elektrik üretim tesisleri ve sanayi gibi birçok alanı etkilemesi bekleniyor.
Alınacak önlemler gönüllü kısıtlamaların yetersiz kalması ve durumun kötüleşmesi halinde uygulanması zorunlu başka önlemleri de içerecek. “Kış için doğalgaz tasarrufu” planına göre, komisyon ısınma ve soğutmayı azaltmayı içeren adımlarına yanında piyasa bazlı önlemleri de içeriyor.
Amaç Kriz İhtimaline Karşılık Riskleri ve Maliyetleri Azaltmak
Komisyondan yapılan açıklamada, “AB Rusya’nın doğalgaz tedarikini silah olarak kullanması sonucu yapılan kesintilerle halihazırda üyelerinin en az yarısının etkilendiği bir riskle karşı karşıya kalmış durumda. Şu anda önlem almak kesintilerin artırılması veya tedarikin tamamen durması durumunda Avrupa için oluşacak riskleri ve maliyetleri azaltabilir” ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya bize şantaj yapıyor ve enerji tedarikini bir silah olarak kullanıyor. Bu yüzden Rusya’nın kısmen ya da tamamen gaz tedarikini kesmesi durumunda Avrupa’nın hazır olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım Boru Hattı’ndan Avrupa’ya doğalgaz tedarikinin sürebileceğini ancak yaptırım uygulanan parçalar üzerindeki tartışmalar bitmediği sürece akışın kayda değer derecede düşük olacağı konusunda uyardı. Putin daha önce, yaptırım gören boru hattı parçalarının kendilerine teslim edilmemesi halinde hattın yüzde 20 kapasitede çalışabileceğini belirtmişti. Arzda ciddi bir sorun ya da talepte ani bir artış yaşanması durumunda komisyona birlik genelinde acil durum ilan etme yetkisi veren tasarının kabul edilmesi için tüm üye ülkelerin onay vermesi gerekiyor. Diplomatik kaynaklar üye ülkelerin enerji bakanlarının önümüzdeki haftaya dek acil koduyla toplanmalarının beklendiğini kaydettiler.