AB’de sıcak hava rekoru yaşandı

Yayımlanan resmi verilere göre, AB’nin bazı bölgelerinde rekor kıran sıcak hava dalgası nedeniyle Temmuz ayında normalden yüzde 16 daha fazla ölüm yaşandı.

Güney Avrupa’daki aşırı sıcaklık İspanya, Fransa ve Portekiz’de orman yangınlarına yol açtı. Avrupa’da binlerce ısıya bağlı ölüm yaşandı. AB istatistik ofisi Eurostat, Temmuz ayında 2016-2019 için aylık ortalamalara kıyasla yaklaşık 53 bin daha fazla ölüm yaşandığını duyurdu.

 

Aşırı mortalite, bir kriz sırasında, olabilecek tüm nedenlerden kaynaklanan ve “normal” koşullarda gözlemlenebilecek olanın üzerindeki ölüm sayısı olarak tanımlanıyor. Eurostat, “Mevcut bilgilere göre, son iki yılın Temmuz’una kıyasla Temmuz 2022’deki ölüm artışının bir kısmı, referans dönemi boyunca Avrupa’nın bazı bölgelerini etkileyen sıcak hava dalgalarından kaynaklanıyor olabilir” dedi.

 

Temmuz ayı için yüzde 16’lık oranın “olağandışı yüksek bir değer” olduğunu ekledi. AB, COVID-19 pandemisinin ilk yılı olan 2020’de aynı dönemde yüzde 3 ve 2021’de yüzde 6 ölüm oranına sahipti. İspanya ve Kıbrıs, sırasıyla yüzde 37 ve  yüzde 33’lük aşırı ölüm oranlarıyla AB ortalamasının iki katından fazla bir orana erişti ve Temmuz ayında en yüksek seviyedeki aşırı ölüm sayılarını gördü. Temmuz ayında İspanya, ülkenin bazı güney ve orta bölgelerinde 40 dereceyi aşan