ABD, sürdürülebilirliğe 1,66 milyar dolar hibe verdi

ABD Ulaştırma Bakanlığı, daha sürdürülebilir ve düşük emisyonlu seyahat için şehirlere ve eyaletlere 1800 adet otobüs satın alımında kullanılmak üzere 1,66 milyar dolar hibe verdiğini duyurdu.

Beyaz Saray, hibelerin bin 100 adet sıfır emisyonlu otobüsü finanse edeceğini ve mevcuttaki bin 300 adet sıfır emisyonlu transit otobüs sayısının neredeyse iki katına çıkacağını söyledi. Hibenin amacı sürdürülebilir ulaşım ile düşük emisyonlu seyahati teşvik etmek.

 

1 trilyon dolarlık 2021 altyapı sağlanan fon, şehirlerin ve eyaletlerin kullandığı kirletici otobüsleri emekli etmesine yardımcı olacak. Finansman ile ayrıca hibrit-elektrik, doğalgaz ve dizel modelleri içeren 700 otobüs satın alınmasına destek olacak. Beyaz Saray altyapı koordinatörü Mitch Landrieu gazetecilere verdiği demeçte, “Bu hibeler ülkenin her köşesinde kullanılacak” dedi.

 

Sürdürülebilir ulaşım ilk hedef

Amerikalıların 2019’daki 10 milyar dolarlık toplu taşıma harcamasının yaklaşık yarısı otobüs ulaşımına gitti. Ancak yeterli sayıda yeşil otobüs bulunmuyor. Amerikan Toplu Taşıma Birliği’ne göre, 2020’de ABD’deki 72 bin adet toplu taşıma otobüsünün yalnızca yüzde 18’i hibritti.

On milyonlarca Amerikalı evden çalıştığı için toplu taşıma COVID-19’dan zarar gördü, ancak Amerikalılar ofislere döndükçe ve seyahat ettikçe toplu taşıma kullanımı da artıyor. ABD’nin en yoğun toplu taşıma sistemine sahip New York Metropolitan Ulaşım Otoritesi (MTA), finansmandan 116 milyon dolar alacak ve eski dizel otobüslerin yerine yaklaşık 230 elektrikli otobüs satın alarak 5 bin 800 otobüslük filosunun yaklaşık yüzde 4’ünü elektriklendirecek.

 

Los Angeles County Metropolitan Ulaşım Otoritesi (Metro), sıkıştırılmış doğalgazlı (CNG) eski otobüslerin yerini almak üzere yaklaşık 160 elektrikli otobüs satın almak için 104,1 milyon dolar alacak.

 

Massachusetts Körfezi Ulaşım Otoritesi ise, 85 elektrikli otobüs satın almak için 116 milyon dolar hibe alacak.

 

iklimhaber