ABD ordusunun milyonlarca e-postası yanlışlıkla Mali’ye gönderildi

ABD ordusu personeline ait olan ve milyonlarca hassas bilgi içeren e-posta yazışmalarının, yazım hatası nedeniyle yanlışlıkla Afrika ülkesi Mali’ye gittiği ortaya çıktı.

ABD ordusuna ait “.mil” alan adının yanlışlıkla Mali’nin alan adı olan “.ml” ile karıştırılması üzerine milyonlarca e-postanın, yanlış adrese gönderildiği anlaşıldı.

Söz konusu e-postaların diplomatik belgeler, vergi kayıtları, şifreler ve üst düzey askeri yetkililerin seyahat programları gibi hassas bilgileri içerdiği öğrenildi.

Pentagon Sözcüsü Tim Gorman, Savunma Bakanlığı’nın bu problemin “farkında olduğunu” ve “Kontrollü Ulusal Güvenlik Bilgileri’nin veya Kontrol Edilen Gizli Olmayan Bilgilerin yetkisiz ifşalarını” ciddiye aldıklarını vurguladı.

Gorman, Savunma Bakanlığı’nın, “.mil” alanından gelen e-postaların yanlış alanlara yönlendirilmesini önlemek amacıyla eğitim ve teknik kontroller uygulandığını aktararak, söz konusu e-postaların alandan yanlış adreslere çıkışının engellenmeye çalışıldığını bildirdi.

Devlet işleri için kişisel e-posta hesaplarının kullanılmasını engelleyen teknik kontroller uygulamanın mümkün olmadığına da işaret eden Gorman, bu konuda Savunma Bakanlığı’nın, personeline talimat ve eğitim sağlamaya devam ettiğini ifade etti.

Mali ile yaptıkları sözleşme gereği “.ml” alan ismini yöneten Hollandalı internet girişimcisi Johannes Zuurbier, FT’ye, 2013’ten bu yana benzeri yanlış e-postalar almaya devam ettiğini, konuyu Mali’deki ABD Büyükelçiliği de dahil olmak üzere çeşitli düzeyde ABD’li yetkililere ilettiğini belirtti.