AB, yeni iklim paketi üzerinde anlaştı

Ab ülkeleri, iklim krizi nedeniyle hazırlanan iklim paketi üzerinde anlaştı. Anlaşmada, 2035 yılından itibaren yeni fosil yakıtlı araç satışının aşamalı olarak bitirilmesi ve yoksul vatandaşları karbondioksit salımının maliyetlerinden korumak amacıyla 59 milyar euroluk fon oluşturulması sonucuna varıldı.

27 AB üyesi ülkenin çevre bakanları 16 saatten fazla süren toplantılar sonrasında AB’nin önümüzdeki on yıl içinde küresel ısınmaya sebep olan emisyonların azaltılması için kapsamlı iklim paketinin bir parçası olan beş yasayla ilgili ortak pozisyon üzerinde anlaşmaya vardı. Avrupa Yeşil Anlaşması olarak bilinen paket ilk defa geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından önerilmişti.

 

Anlaşmayı duyuran AB Komisyonu Avrupa Yeşil Anlaşması’ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “İklim krizi ve sonuçları ortada ve bu nedenle politika geliştirilmesi kaçınılmaz” diye konuştu. Timmermans, Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçilerinden Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, üye devletleri, fosil yakıtları daha hızlıca terk etmesi için teşvik olması gerektiğini düşündüğü de sözlerine ekledi.

 

AB çevre bakanlarının vardığı kararla son şekli verilen yasa değişikliği yeniden Avrupa Parlamentosu’na gönderilecek. Burada da onaylanması halinde değişiklikler AB yasasına dönüşecek. Parlamento, geçtiğimiz haftalarda Avrupa Komisyonu’nun önerdiği şekliyle 2035 yılı hedefine destek vermişti.

 

Bakanların desteklediği temel kararların başında AB’de satılacak yeni araçlarda 2035’ten itibaren karbon emisyonunun sıfırlanması geliyor. Bu kararla AB içinde içten yanmalı motorlu araçların satışının imkânsız hale getirilmesi hedefleniyor.