AB kriz müdahale uçaklarına yatırım yapıyor

AB’nin kriz yönetimi sorumlusu yaz ayıyla şiddetini artıran orman yangınlarıyla mücadele edilmesi için yangın söndürme uçakları satın alacaklarını bildirdi.

AB’nin acil durum kaynakları, şu anda AB ülkeleri tarafından bir araya getirilen 12 yangın söndürme uçağının ve bir helikopterin konuşlandırılmasını koordine etmeyi ve finanse etmeyi içeriyor. Ancak AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, iklim değişikliği nedeniyle acil durum taleplerinin artması beklendiğinden, AB’nin kriz müdahale uçaklarına yatırım yapmayı planladığını söyledi. Lenarčič, “Bu uçaklar teknik olarak üye ülkeler tarafından satın alınacak ancak tamamen AB tarafından finanse edilecekler” dedi. Sözleşmeler henüz imzalanmadığı için ilgili şirketlerin isimlerini vermeyi reddetti, ancak planlarının yangınları söndürmek için su toplayan amfibi uçakların üretimini yeniden başlatmak olduğunu söyledi.

 

Güney Avrupa’da binlerce itfaiyeci, yüzlerce ölüme neden olan yoğun bir sıcak hava dalgasının ortasında Portekiz, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde orman yangınlarıyla mücadele ediyordu. İklim değişikliği yangın havasını artırdıkça daha fazla ülke, yangınlarla mücadele için acil yardım talep ediyor. AB, bu yıl şimdiden beş yardım talebi aldı. Lenarčič, Akdeniz’in tipik Haziran-Eylül yangın sezonunun henüz yarısına gelinmediğini hatırlatırken, Avrupa’nın zorlu bir yazla karşı karşıya olduğunu söyledi.

 

AB geçen yıl dokuz yardım talebi almıştı. AB, bu ay Hırvatistan, Fransa ve İspanya gibi ülkelerden gelen uçak havuzunu kullanarak Portekiz, Fransa ve Slovenya gibi ülkelere yangın söndürme uçakları gönderdi. Ayrıca, yerel ekipleri desteklemek için Yunanistan’da 200 Avrupalı ​​itfaiyeci görevlendirdi. Geçen yıl, bloğun kayıtlardaki en kötü ikinci orman yangını sezonuydu. Kayıtlardaki en kötü yıl olan 2017’de bir milyon hektardan fazla alana kıyasla yarım milyon hektardan fazla alan yandı. İspanya hükümetinin verilerine göre, bu yıl sadece İspanya’da 70 bin hektardan fazla alan yandı ki bu son 10 yılın en yüksek seviyesi.

 

Ülkelerin krizleri önlemeye ve krizlere müdahale etmeye yatırım yapmasına yardımcı olan AB’nin sivil koruma bütçesi 2021’de 900 milyon Euro civarındaydı. Lenarčič, COVID-19 salgını ve Ukrayna savaşı gibi diğer krizlerin yanı sıra iklimle ilgili acil durumlar için yardım çağrılarındaki artışa işaret ederek, “Bu bütçenin yakın gelecekte daha da güçlendirilmesi gerekecek” dedi.