Sunucular kadın, tartışanlar erkek

Bugün haber ajanslarına ve sosyal medyaya 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle onlarca haber düştü. Onlardan en ilginci ise yapılan bir araştırmanın sonuçları. Bu araştırmaya göre Türkiye’de günün en çok izlenen saatlerinde yayınlanan haber/tartışma programlarının birçoğunda kadın konuğa hiç yer verilmediği dikkat çekti. Yer verilen programlardaki kadınların oranı ise oldukça düşük.

KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) tarafından yapılan araştırma, prime time’da yayınlanan haber/tartışma programlarındaki kadın temsili oranlarını ortaya koyuyor. 1 Temmuz 2020 ile 1 Ocak 2021 tarihleri arasındaki 2089 programı inceleyen KA.DER, bu 2089 programın yüzde 77’sinde kadın konuğa hiç yer verilmediğini gözlemledi. Yer veren programlarda ise ortalama 10 yorumcudan sadece 1’inin kadın olduğu görülüyor.

Araştırmaya göre Halk TV, yüzde 21 ile prime time’da yayın yapan kanallar arasında kadın konuğa en çok yer veren kanal olarak öne çıkıyor. 24 TV yüzde 16 ile Halk TV’yi takip ederken TRT Haber yüzde 13 ile 3. sırada yer alıyor. Bloomberg HT ise yüzde 2 ile prime time’da yayınlanan haber/tartışma programlarında kadın konuğa en az yer veren kanal olarak göze çarpıyor.