“Türkiye’nin sayılı spor spikerlerinden birisi olmayı hedefliyorum”

İstanbul Arel Üniversitesi son sınıf öğrencisi ve voleybol spikeri Zülfü Berke, Arel Medya’yı ziyaret etti. Üniversitedeki ilk yıllarını özlediğini dile getiren Berke, kendini geliştirmenin zamanının geldiğini ve meslek büyüklerini örnek alarak Türkiye’deki sayılı spikerlerden birisi olmayı amaçladığını vurguladı.

Haber: Tahir Dikmen
Fotoğraf: Enes Gökcan

Üniversitemizin Meslek Yüksekokulu Radyo Televizyon Programı’ndan mezun olmak üzeresiniz ve aynı zamanda voleybol spikerliği gibi çok spesifik bir alanda çalışıyorsunuz. Bu süreci bize anlatır mısınız? Yani voleybola olan ilginiz nasıl başladı?

Voleybola ilgim küçüklüğümde başladı diyebilirim. Çocukluğumdan beri voleybol maçlarını sıklıkla takip ederdim. Lise döneminde de maçlara gitmeye, canlı seyretmeye başladım. Voleybolu küçüklüğümden beri çok seviyorum. Çok sıkı bir takipçisiydim spikerliğe başlamadan önce. Her zaman voleybol spikeri olmayı hayal ettim. Sonunda da bu hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Uzun bir çalışma dönemi sonrasında da spikerliğe başladım. Çocukluğumdan beri voleybol maçlarını sıklıkla takip ederdim. Voleybolu küçüklüğümden beri çok seviyorum. Çok sıkı bir takipçisiydim spikerliğe başlamadan önce.

İlk canlı yayın maçınızı hatırlıyor musunuz? Bu süreçte neler hissettiniz?

İlk canlı yayın maçımı çok iyi hatırlıyorum. Hayatımın en heyecanlı, aynı zamanda en mutlu günüydü. Aynı zamanda da çok stresliydim. Yani birçok farklı duyguyu bir arada yaşadığım bir gündü. Bir yandan ilk defa canlı bir müsabaka anlatacağım için çok heyecanlıydım. Bir yandan da kendime güveniyordum. Çünkü voleybolu gerçekten çok iyi biliyordum ve öncesinde de maç anlatabilecek seviyeye gelebilme adına çok çalışmıştım. Çok şükür ki üstesinden geldim ve devamı da geldi sonrasında. Çok güzel bir gündü ve o maçımı hala unutmuyorum. Maçın sonrasında başarıyla o görevi gerçekleştirdikten sonra sevinçten ağlamıştım. Böyle güzel de bir anı olmuştu benim için.

Peki kariyerinizde en çok zorlandığınız veya çok iyi performans gösterdiğiniz kendini belli eden bir anınız var mı?

Var. Nilüfer Belediyesi-Fenerbahçe Opet maçıydı Bursa’da. Fenerbahçe Opet’in bildiğiniz gibi seyircisi oldukça fazla. Benim de henüz yeni yeni büyük maçlar anlatmaya başladığım dönemdi. Öncesinde Fenerbahçe Opet gibi üst düzey takımın maçını daha az anlatmıştım. Benim de ilk değildi ama ilklerden biriydi. Yani ya dördüncü ya beşinci oldu. Bursa’da anlatmıştım ve maç Nilüfer Belediyesi’nin sahasındaydı ve Fenerbahçe Opet deplasman takımı olduğu için ve senede bir defa Fenerbahçe Opet geldiği için oraya, Fenerbahçeli taraftarlarının maça ilgisi yoğundu. Bursalı seyircilerin de ilgisi yoğundu. Bu nedenle salon çok kalabalıktı. Salonun kalabalık olması sebebiyle çok fazla gürültü vardı ve salonda çok yüksek sesle müzik çalınıyordu. Bu nedenle kendi sesimi duymakta zorlanıyordum. Devamlı bağırarak anlatmak zorunda kalıyordum. Öyle zorlandığım bir mücadeleydi ama üstesinden geldim. Çok da iyi bir anlatım gerçekleştirdim. O zorluk beni daha da geliştirdi diyebilirim. Yani o maçın üstesinden gelmiş olmak o maçı iyi anlatabilmek, o seyircilerin o sesleri arasında, anonsörün bağrışları, çalınan müzikler derken kendi sesimi duymamama rağmen o maçı çok iyi bir şekilde anlatabilmek, kariyerim açısından da çok iyi olmuştu benim için. Oradan sonra önemli bir eşiği atlamıştım. İyi performans sergilediğim anıma gelecek olursak da bu sefer İstanbul’daki Fenerbahçe Opet – Nilüfer Belediyesi maçını söyleyebilirim. Sezonun ikinci yarısında oynandı bu sene. O maçtaki performansımı çok beğenmiştim. Çok akıcı, çok net bir anlatım gerçekleştirmiştim. Hatta milli yıldızımız Melisa Vargas’ın Türkiye’ye döndükten sonraki ilk mücadelesiydi. İlk sayısını anlatmak da bana nasip olmuştu.

Peki bir voleybol maçının canlı anlatımını yaparken insanın çok zorlayan ve dikkat edilmesi gereken şeyler nedir?

Bir kere en önemli şey konsantrasyon. Çok iyi konsantre olmanız gerekiyor. Sahaya çok iyi odaklanmanız gerekiyor ve öncesinde mutlaka çalışma yapmanız gerekiyor. Ben 2 senede yüzün üzerinde maç anlattım. Hiçbir maça önceden çalışmadan kadroları ezberlemeden çıkmadım. Çok iyi bir şekilde ezber yapmanız; oyuncuları ezberlemeniz, mevkilerini ezberlemeniz ve çok iyi konsantre olmanız gerekiyor. Anlatırken çok iyi takip etmeniz gerekiyor. Çok dikkatli olmanız gerekiyor. Bunun yanında zaten en önemli şeylerden bir tanesi de kuralları çok iyi bilmek. Bunları söyleyebilirim ama konsantrasyon çok önemli.

Üniversitemizde spiker olmak isteyen birçok arkadaşımız var. Nitelikli bir spiker olmak için nasıl bir yol izlemelerini önerirsiniz?

Çok çalışmaları gerekiyor, emek harcamaları gerekiyor bu yolda. Hangi spora yöneleceklerse o yönde kendilerini çok iyi geliştirmeleri gerekiyor. O sporun kurallarını her şeyini bilmeleri lazım. Bir defa öncesinde bilgi çok önemli. Çünkü bilerek çıktığımız zaman daha özgüvenli oluyorsunuz. Her ne kadar hani diksiyonunuz çok iyi olsa da sesiniz çok iyi olsa da o sporu çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bunun yanında da mutlaka çok alıştırma yapmanız gerekiyor. Demo çekmeniz gerekiyor, maç anlatmanız gerekiyor canlı anlatıyormuş gibi dikkatle anlatmanız gerekiyor. Bunun yanında da tabii heyecanınızı yenmeniz çok önemli. Bunları söyleyebilirim.

Ülkemiz kadın voleybolunda ulusal bir mercekte birinci sırada. Bu başarıyı siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce gelecekte bu gibi başarılar bizi bekliyor mu?

Kadın voleyboldaki başarımız hepimizi gururlandırıyor. Vodafone Sultanlar Ligi bugün dünyanın en iyi ligi olarak değerlendiriyor. Voleybolu fazla takip etmeyen arkadaşlar için şöyle bir örnek verebilirim, futboldaki İngiltere Premier Ligi neyse voleybolda da Türkiye Vodafone Sultanlar Ligi aynı derecede. Bu da gerçekten rekabeti çok arttıran bir unsur. Aynı şekilde bu ilgimizin kalitesi milli takımımıza da yansıdı. Geçtiğimiz sene bildiğiniz gibi hem genelde hem Avrupa şampiyonasında şampiyonluğa uzandı kadın milli takımımız. Özellikle ailelerin küçük yaşlarda kızlarını voleybola yönlendirmesi ve genç kızlarımızın da Filenin Sultanları’nı izleyerek onlar gibi olmak için çabalaması, emek harcaması Filenin Sultanları’nın bu seviyeye gelmesinde en önemli etken olarak görüyorum. İleride de umuyorum ki Filenin Sultanları devamlı olarak bu başarılarla bizleri gururlandıracaktır. Filenin Sultanları’nı çok seviyoruz, onlarla gurur duyuyoruz. Ben de onları anlatmaktan büyük gurur duyuyorum gerçekten. Filenin Sultanları her zaman başımızın tacı.

Peki Arel Üniversitesi’ndeki eski günlerinize gelecek olursak neler söylemek istersiniz? O günleri özlüyor musunuz?

Ya o günleri özlüyorum tabii ki Arel Üniversitesi benim için çok güzel bir deneyimdi. Çok severek geldiğim bir okuldu, Radyo Televizyon Programcılığı’nı da çok isteyerek seçmiştim. Spiker olma hedefiyle başladığım bu bölümde henüz mezun olamadan aslında hayalimi gerçekleştirdim diyebilirim. Spor spikeri olarak hala okumaya devam ediyorum bu okulda. Bu sene mezun olacağım inşallah. İlk zamanları gerçekten de özlüyorum. Çok güzel bir hava vardı. Hocalarımızla çok iyi bir ilişkimiz vardı. Hocalarımızın çok yardımları oldu hepimize. Arkadaşlarımın da hepsini özlüyorum. Hatta bazılarıyla şu anda da görüşüyoruz, konuşuyoruz. O günlerden bahsediyoruz, o günleri yâd ediyoruz. Beraber ne kadar güzel günler geçirdiğimizden dem vuruyoruz. İstanbul Arel Üniversitesi her zaman benim için unutulmayacak bir anı olarak kalacak. Spor spikerliğinde kendimi daha da geliştirmeyi, çok daha iyi yerlere gelmeyi hayal ediyorum. Aslında en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Çocukluğumdan beri hayalimi kurduğum voleybol spikerliği hedefine ulaştım. Şimdi bunu daha da geliştirme, daha da ilerletme zamanı benim için.

Peki son olarak gelecekteki hayalleriniz nelerdir?

Spor spikerliğinde kendimi daha da geliştirmeyi, çok daha iyi yerlere gelmeyi hayal ediyorum. Aslında en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Çocukluğumdan beri hayalimi kurduğum voleybol spikerliği hedefine ulaştım. Şimdi bunu daha da geliştirme, daha da ilerletme zamanı benim için. Henüz tabii daha yolun çok başındayım. Kendimi daha da geliştirmeyi ümit ediyorum. Meslek büyüklerimi örnek alarak onların yolundan, izinden giderek Türkiye’nin sayılı spor spikerlerinden birisi olmayı hedefliyorum, inşallah da bu hedefe ulaşırım.