“Ekiple uyum sağlayamazsan ortaya güzel bir performans koyamazsın”

İstanbul Arel Üniversitesi’nin popüler kulüplerinden biri olan Arel Müzik Kulübü Başkanı Can Ata Elmacıoğlu ile bir araya geldik. Arel Medya olarak hem onun hem de Arel Müzik Kulübü’nün hikâyesini dinledik.

Haber: Tahir Dikmen
Fotoğraf: Ceyhun Öztürk

Müzikle nasıl tanıştınız? Müzik sizin için ne ifade ediyor?

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Müzikle çocukken abim sayesinde tanıştım. Abim, ben çocukken evde gitar ve bateri çalıyordu; ben de onu dinleyerek müzikle tanışmış oldum. Müzik benim için vazgeçemediğim bir hobi. Hobiden öte, müziğin yeri benim için hep çok ayrı ve müzik benim için bir kurtuluş yolu oldu. Bu yüzden de müzik benim için çok anlamlıdır.

Farklı bir bölümde okumanıza rağmen müzikle ilgileniyorsunuz. Bu ilgiye dair ne söylemek istersiniz?

Ben Mühendislik öğrencisiyim, bazıları için garip olabilir bu ilgi ama ben katılmıyorum. Çünkü müziği her insan yapabilir, bölümden bağımsız şekilde. Müzik, hayatımızda olan bir şey ve emek verilirse herkes müzik yapabilir. Ben mühendislik okumaya karar verdiğimde bile müziği hiçbir zaman bırakmayacağım dedim çünkü müzik benim hayatımda her zaman olacak bir hobi. Müzik ile uğraşmam bazı zamanlarda kendi bölümümde bile yardımcı oldu. Müziği her insan yapabilir, bölümden bağımsız şekilde. Müzik, hayatımızda olan bir şey ve emek verilirse herkes müzik yapabilir. Ben mühendislik okumaya karar verdiğimde bile müziği hiçbir zaman bırakmayacağım dedim.

Müzik Kulübü’ne ne zaman ve nasıl dâhil oldunuz? Bu süreci anlatır mısınız?

2019 yılında okula ilk girdiğim sene Müzik Kulübü o zaman tekrar kurulmuştu, o yüzden ekibi azdı. O zaman kurulan stantlara gidip kaydolduğum zaman bateri çaldığımı söylemiştim. O zamanın başkanı Alican beni arayıp tanışmaya çağırmıştı çünkü tek baterist bendim. O süreç içinde tek baterist ben olduğum için her etkinliğe, yeni başlamış olmama rağmen, ben gidiyordum. Bu benim için iyi bir olaydı çünkü üniversitede müzik ile aktif olmak istiyordum ve hızlı bir şekilde başarmıştım. Bundan sonra da kulüpten hiç ayrılmadım.

Arel Müzik Kulübü ne zamandan beri aktif ve daha önce ne gibi etkinliklerde bulundu?

Arel Müzik Kulübü son beş senedir aktifliğini sürdüren bir kulüp. Her sene okulun açılış etkinliklerinde sahne aldık, her kariyer günün sahne aldık. Keza okulun yılbaşı partilerinde de… Sahne almak zor olduğu için çok sık etkinlik yapamıyoruz ama büyük etkinliklerin hepsinde sahne alıp insanları eğlendirmeye çalışıyoruz.

Okulumuzda yaptığınız “Çimlerde Akustik” konseriniz çok ilgi gördü. Bu konser hakkında bize neler söylemek istersiniz? Bu konseri diğer konserlerinizden ayıran unsurlar neler?

“Çimlerde Akustik”, okulda yaptığımız bence en güzel konserlerden birisiydi çünkü bizim bu sahnede asıl amacımız üyelerimizin sahneye çıkmasını sağlamaktı ve ilk sahnelerinin en iyi şekilde gerçekleşmesiydi. Çünkü normal konserlerimizde bu kadar fazla insan sahneye çıkamıyoruz. Biz bu amacımızı en iyi şekilde gerçekleştirdik ve çok güzel bir sahne ortaya koyduk. Ayrıca okulumuzda biraz daha canlılık katmış olduk ve bu yönde olumlu tepkilerin gelmesi bizi mutlu etti.

Bu konseriniz için prova süreciniz nasıl gelişti?

Zor bir prova sürecinden geçtik çünkü kalabalık bir ekiptik. İlk olarak kimlerin şarkı söyleyeceğine karar kıldık. Sonra enstrümanları dağıttık ama bunları yapmak bile zordu. Sahneye ilk defa çıkacaklar olduğu için onlara sürekli olarak yardımcı olduk. Bazı günler okuldan akşam saatlerinde çıktık. Ama işin sonunda bu kadar prova ile çok güzel bir sahne ortaya koyduk ve bütün ekip arkadaşlarım bu prova süreci içinde çok sıkı bir şekilde çalıştı.

Müzik Kulübü olarak bu konserden aldığınız dersler nelerdir? İleride bu konser deneyimini nasıl kullanacaksınız?

Planlama aşamasında bazı aksaklıklar ve ekipman sorunları yaşadık. Bundan sonraki sahnelerimizde daha doğru plan yaparak ve her zaman yanımızda yedek ekipman ile sahneye çıkacağız.

Peki, gelecekte Müzik Kulübü olarak yapmak istediğiniz çalışmalar neler? Planınız var mı?

Gelecekte bu dönem topladığımız ekip arkadaşlarımız ile ve gelecek dönem yeni gelecek üyeler ile yeni ekipler kurup önümüzdeki sene de kurulan ekipler ile sahne alıp elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız.

Böyle etkinliklerde Müzik Kulübü ile görev almak öğrencilere ne gibi katkılar sağlıyor?

Ekip çalışması ve disiplin. Çünkü provalarda sıkı çalışmazsan, provaları aksatırsan ve ekiple uyum sağlamazsan ortaya güzel bir performans koyamazsın, kötü bir sahne yapmış olursun. Bu sebeplerden dolayı müzik kulübü ile çalışmak öğrencilere disiplin ve ekip çalışması konusunda katkı sağladığını düşünüyorum.

Bildiğiniz üzere müzik dünyası sürekli değişen bir yapıya sahip. Dijital platformların da bu değişime katkısı çok büyük. Sizler bu durum hakkında neler söylemek istersiniz? Eskiye nazaran bugünkü müzik dünyası, bünyesinde nasıl farklılıklar barındırıyor?

Dijital platformlar müzik için çok büyük bir atılım oldu çünkü herkes evde kendi müziğini yapıp yayımlayabilir hale geldi ki bence bu durum çok iyi. Eskiden müzik yayımlamak için çokça masraf içine girip şirketler ile an- laşmak gerekiyordu ve bu durum müzisyenleri kısıtlıyordu. Ama şimdi evde tek başına kendi müziğini yapıp internette yayımlayarak milyonlarca insana ulaşabiliyorsun. Bu nedenle günümüzde farklı farklı türlerde müzik üreten müzisyenleri görüyoruz ve bu da çok güzel bir farklılık sağlıyor piyasada. Dijital platformlar müzik için çok büyük bir atılım oldu çünkü herkes evde kendi müziğini yapıp yayımlayabilir hale geldi ki bence bu durum çok iyi. Eskiden müzik yayımlamak için çokça masraf içine girip şirketler ile anlaşmak gerekiyordu ve bu durum  müzisyenleri kısıtlıyordu. Ama şimdi evde tek başına kendi müziğini yapıp internette yayımlayarak milyonlarca insana ulaşabiliyorsun.

Müzik Kulübü olarak öğrencilere bir mesajınız var mı?

Müziği her zaman hayatınızda barındırın, bir müzik aleti çalmasanız bile müzik dinleyerek müzikle iç içe olun.