“Asgari ücretin en az 25 bin lira olmalı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, asgari ücretin en az 25 bin lira yapılmasını istedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) bugün toplandı. Toplantı sürerken CHP Sözcüsü Yücel’den gündeme ilişkin açıklama geldi.

ANKA’nın aktardığına göre Yücel’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

* Türkiye, Avrupa’da asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında. Türkiye’de çalışan nüfusun yaklaşık yüzde 50’si asgari ücret ve civarında ücretlerle yaşam savaşı veriyor.

* Buradan Sayın Erdoğan’a ve Mehmet Şimşek’e sesleniyorum. Asgari ücret konusunda bilgiçlik taslamayı bırakın ve asgari ücreti en az 25 bin lira yapın. Milyonluk makam araçlarına bütçe var, çift maaşlara bütçe var, temsil, tören, ağırlama ve toplantı giderlerine bütçe var ama asgari ücretliye, emekliye, emekçiye bütçe yok öyle mi?

* En düşük emekli maaşı, asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. Mutlaka ama mutlaka emeklilere refah payı verilmelidir. Halkı inim inim inleterek, itibardan tasarruf etmeyen AKP, ülke kaynaklarını har vurup harman savurmaya devam ediyor.

Sinan Ateş davası

Bildiğiniz gibi Sinan Ateş davasını CHP olarak titizlikle takip ediyoruz. Çünkü Sinan Ateş cinayeti, sanıkların anlattığı gibi alacak verecek nedeniyle ya da başka bir sebeple işlenmiş bir cinayet değil. Siyasi düşüncesi ne olursa olsun, toplumun önemli bir kesimi bu cinayetin aydınlatılmasını istiyor. Çünkü bu olayın aydınlatılması yönünde gösterilecek irade aynı zamanda, bağımsız ve tarafsız yargıya güveni artıracak.

Cinayetin üstü örtülmek istenmektedir. Bu dava, hukukun siyaset kurumu tarafından esir alındığı bir dava haline gelmiştir. Geldiğimiz nokta hukuk açısından kaygı vericidir.

Erdoğan’ın Esad’la görüşme isteği

Erdoğan, “Suriye’yle yeniden ilişki kurulmaması için hiçbir sebep yok” dedi. ‘Katil, kasap, diktatör’ dediği Esad’la ailece görüştüğü günlere dönmek istiyormuş. En şaşkınlık verici kısmıysa “Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz asla yok” demesi. Sayın Erdoğan, bugüne kadar izlediğin dış politika ortada. Suriye’nin iç işlerine öyle karıştın ki, Suriye’nin her iç meselesi Türkiye’nin dış meselesi haline geldi. Suriye’nin iç meselelerine karışmayı bırak, taraf oldun. Bu işin önü alınamaz hale gelmesinin başkahramanı, mimarı sensin. Ülkede kaç tane kayıtlı göçmen, kaç tane kaçak göçmen var o bile belli değil.

Özel, Şam’a ziyaret planlıyor

* CHP, elini taşın altına koymaya hazırdır. Gereken bütün desteği de sunacağız. Genel başkanımız Sayın Özgür Özel, Temmuz ayı içerisinde Şam’a bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyor. Çünkü bu sorunu Türkiye ile Suriye’nin masaya oturarak birlikte çözebileceğine inanıyoruz. Türkiye’nin artık bir sığınmacı sorunu olmasın diye, her kesimin irade ortaya koyması gerekiyor.