Rusya-Ukrayna savaşı, uçuş sürelerini de etkiledi

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş nedeniyle Rus hava sahasının kullanılmaması, uçuş sürelerinin uzamasına yol açtı.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası birçok hava yolunun Rusya’ya hava sahasını kapatmasının ardından Rusya da karşılık olarak Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu 36 ülkeye hava sahasını kapattı. Uçuş takip etme sitesi Flightradar 24’ün verilerine göre, bu durum, Doğu ile Batı arasında yapılan uçuş sürelerinin uzamasına neden oldu

 

Verilere göre, savaş öncesi, Paris’ten Pekin’e, Rusya üzerinden yapılan uçuşun süresi 9 saat 21 dakikayken Rus hava sahası kullanılmadığında yolculuk, 1 saat 13 dakika uzuyor.

 

Londra’dan kalkan uçak, Rusya üzerinden uçtuğunda 11 saat 30 dakikada Tokyo’ya varırken Rus hava sahasını kullanmadığında 14 saat 16 dakikada Tokyo’ya varıyor.

 

Savaş öncesi Chicago’dan Yeni Delhi’ye yapılan uçuşun 13 saat 28 dakika olduğu görülürken şimdi bu süre 14 saat 56 dakikaya çıkmış durumda.

 

Londra’dan Sidney’e uçan bir yolcu uçağı, Rus hava sahasını kullandığında 15 saat 35 dakikada kente varırken kullanmadığında 17 saat 13 dakikada kente varabiliyor.

 

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’den Tokyo’ya giden bir uçak, Rus hava sahasını kullandığında 9 saat 10 dakika havada kalırken kullanmadığında, uçuşu 5 saat 40 dakika daha uzayarak 14 saat 50 dakika havada kalıyor.

 

Helsinki’den Singapur’a gerçekleştirilen bir uçuş, Rus hava sahası kullanıldığında 10 saat 36 dakika sürerken kullanılmadığında ise 12 saat 51 dakika sürüyor.

 

Savaş nedeniyle uzayan uçuş sürelerinin yakıt ve hizmet maliyetlerinde artışa yol açması bekleniyor.

 

AA

 

Etiketler
, , ,