30 Nis Tiktok için mahkeme süreci
Ünlü sosyal medya uygulaması TikTok için çıkarılan “sat ya da yasakla” tedbiri çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalandı. Uygulama sahibi ByteDance şirketi kendi sosyal medya platformu Toutiao’daki resmi hesabından “ByteDance’ın TikTok’u satmak gibi bir planı yok” açıklamasını yaptı.
TikTok’un en büyük hissedarlarından biri Çinli ByteDance şirketi. ABD, şirketten TikTok hisselerini dokuz ay içinde satmasını istiyor. Bu yasağın gerekçesi ne? 170 milyon ABD’linin bilgilerinin Çin’e aktarılması endişesi. Bilgi aktarımıyla da ABD kamuoyunun manipüle edileceğinden korkulması. Ama bu, görünürdeki gerekçe. Gerçekten vatandaşlarının gizliliği bu kadar önemli mi? TikTok yasa tasarısı, ABD’nin Ukrayna, İsrail, Tayvan ve Hint-Pasifik bölgesindeki diğer ortakları için askeri yardımlarını içeren dört yasa tasarısından oluşan paketin parçası olarak kabul edildi… Bu yasa uzun süredir masadaydı. ABD’de kanun yapmak fazlaca uzun zamana yayılıyor zaten. Siyasiler biraz ‘uyuşuk’. TikTok da buna güveniyordu. Ama TikTok teklifi, Hamas’ın geçen ekim ayında İsrail’e yönelik saldırısının ardından uygulamanın yanlış bilgi ve antisemitik içerik yaymakla suçlanmasının sonucu olarak ivme kazandı.
‘MAHKEMEDE SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
TikTok patronu Shou Zi Chew bu hafta platformda yayınlanan bir videoda “Kendimize güveniyoruz ve mahkemelerde haklarınız için savaşmaya devam edeceğiz” dedi. Shou, “Gerçekler ve Anayasa bizim tarafımızda… içiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz.” ifadelerini kullandı. TikTok’a göre, ByteDance’ın Çinli kurucusu, şirketteki kontrol hissesi aracılığıyla hisselerin yüzde 20’sine sahip. Uygulamanın yaklaşık yüzde 60’ı, aralarında büyük ABD yatırım şirketleri Carlyle Group, General Atlantic ve Susquehanna International Group’un da bulunduğu kurumsal yatırımcılara ait. Kalan yüzde 20’lik kısım ise dünyanın dört bir yanındaki çalışanlarına ait. ByteDance’in beş yönetim kurulu üyesinden üçü ise Amerikalı.
Posta Aydınlık