26 Mar “400 lira vermemek için hayvanları sokağa bırakıyorlar”
Eskişehir Acil Plus Veteriner Kliniği Veterineri Meryem Sarı, bazı hayvanseverlerin, sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğunu tespit edilmesini sağlayan çipe 400 lira vermemek için kedi ve köpeklerini sokağa terk ettiklerini söyledi.
HABER I Furkan Yücel Saçbüken
Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de 31 Aralık 2022 yılında hayvanlara çip taktırmak yasal bir hale geldi gelmesine ama bazı hayvanseverler bu yükümlülüğe uymak istemiyorlar. Konuyla ilgili konuşan Sarı, bazı hayvanseverler çipe 400 lira vermemek için kedi ve köpeklerini sokağa terk ettiklerini bildirdi.
Sarı konuyla ilgili, “Çip taktırmanın maliyeti veterinerden veterinere farklılık gösteriyor. Tarım ve Orman Bakanlığına ait çip bütçeye uygun ama uzun bir sıra beklemek zorunda kalıyorsunuz. Özel veterinerlerde çip geçen sene fiyatı 160 liraydı, şuan ise 350-400 lira aralığında. Şuan bir çipe 400 lira vermek fazla gözükebilir ama bu bir kere ödenecek bir tutar olduğu için diğer veteriner hizmetlerine göre daha uygun ve daha düşük olmasına rağmen maalesef bu ücreti vermekten kaçınmaya çalışan bazı hayvanseverler kedi ve köpeklerini sokağa bırakıyor” ifadelerine başvurdu.
“Tek başına çözüm değil”
Sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu, çipin el terminaliyle okunmasıyla tespit edilebilmesinin “tek” başına yeterli olmadığını söyleyen Sarı, “Çip, bir hayvanın kaybolması durumunda bulunma olasılığını önemli ölçüde artırır; ama tek başına yeterli değildir. Burada hayvansevere ait bilgiler güncel ve doğru olmalıdır. Eğer bu veriler doğru değilse hayvan bulunsa dahi sahibine ulaşmakta zorluk çıkabilir. Kaybolan bir hayvanın bulunması için çip takma tek başına yeterli değil. Bunun yanı sıra, çevrede bulunan insanların sorumluluk duygusu da belirleyici etken. Sosyal medya, yerel ilanlar ve komşularımız kaybolan hayvanlarımızı bulması anlamında faydalı olabilir” dedi.
Hayvanlara takılan çiplerin işlevi
Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’de 31 Aralık 2022 yılında hayvanlara çip taktırmak yasal bir hale geldi. Bu yasal zorunluluğu yerine getirmeyen hayvanseverler, 3 bin 642 para cezası ödemek zorunda kalacaklar.
Çip, kaybolan veya kaçan bir evcil hayvanın sahibi tarafından bulunmasını sağlar. Veterinerler veya hayvan barınakları tarafından taranabilir ve çip sahibinin iletişim bilgilerini içermektedir. Aynı zamanda çipler, evcil hayvanların üzerinde taşınabilir ve fiziksel olarak değiştirilemez, bu nedenle çipin kaybolma riski daha düşük ve hayvan sahibi için kolaylık sağlar. Bazı çipler, evcil hayvanın sağlık geçmişi gibi ek bilgileri de depolayabilir, bu da acil durumlarda hayvanın sağlık bakımına yardımcı olabilir.