22 Kas Gazze’deki savaşta son durum… ABD ilk kez saldırdı!
İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmaya tepkiler gecikmedi. Bir Amerikan üssüne ilk kez balistik füzeyle saldırılması üzerine ABD ordusu harekete geçti.
ABD lideri Joe Biden, Orta Doğu’daki savaşı dört günlüğüne durduracak anlaşmaya dair bir açıklama yaptı. Gazze’yi yöneten Hamas tarafından rehinelerin serbest bırakılacak olmasını memnuniyetle karşılayan ABD Başkanı, anlaşmaya arabulucuk yapan Katar ve Mısır liderlerine de teşekkür etti.
Anlaşmanın bütünüyle yerine getirilmesinin önemine vurgu yapan Joe Biden, maddelerin uygulanması için İsrail, Katar ve Mısır liderleriyle yakın temasta kalmayı dört gözle beklediğini söyledi.
Geceyi yine İsrail bombardımanıyla geçiren Gazze, ateşkesin bir an önce başlamasını bekliyor. Al Jazeera’nın siyasi analisti Mervan Bişara, anlaşmanın geçici de olsa Gazze’ye birçok seviyede rahatlama getireceğini söyledi.
Çatışmaların durmasının Gazze’de memnuniyetle karşılanacağını belirten Bişara, hastanelerdeki hastalardan bomba sesi duymadan uyuyacak Filistinli çocuklara anlaşmanın birçok kişi için rahatlama anlamına geleceğini kaydetti.
Analist, yanı sıra İsrail hapishanelerinde yıllardır tutulan kadın ve çocukların serbest kalmasının, Gazze’ye yakıt ve ilaç kamyonlarının girecek olmasının da memnuniyet yarattığını dile getirdi.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, dört günlük ateşkes ve Gazze’deki rehineleri serbest bırakacak anlaşmaya destek verdi. Anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirten İsrail Cumhurbaşkanı, “Şüpheler anlaşılabilir, acı verici ve zordur ancak mevcut şartlar göz önüne alındığında Başbakan ve hükümetin rehineleri serbest bırakacak anlaşmada ilerleme kaydetme kararını destekliyorum” dedi.
Herzog, anlaşmanın tüm rehinelerin evlerine döndürülmesinin ilk adımı olmasını umduğunu da ekledi.
Gazze’deki savaşa karşı çıkan IfNotNow adlı Yahudi grup, varılan geçici ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.
Grubun sözcüsü Eva Borgwardt, kan dökülmesini bitirmek, her rehineyi evine döndürmek ve Gazze’nin yeniden inşa edilmesi için uzun süreli ateşkes çağrısı yaptı. Uzun süreli ateşkesin bu anlaşmanın üstüne inşa edilmesi gerektiğinin altını çizen Borgwardt, varılan uzlaşmayı krize askeri bir çözümün olmadığının kanıtı olarak öne çıkardı.
7 Ekim’de başlayan savaşla birlikte Suriye ve Irak’taki üsleri İran destekli gruplar tarafından defalarca vurulan ABD, Suriye’deki misillemelerine Irak’ı da ekledi.
ABD ordusu, başkent Bağdat yakınlarındaki bir üssün hedef alınmasının ardından savaş uçaklarıyla İran destekli grupları Irak topraklarında ilk kez vurdu.
Irak’taki misillemeyi ilk kez doğrulayan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Bağdat’ın batısındaki Ayn el Esad üssünün balistik füzeyle vurulduğu bilgisini verdi.
Pentagon, bir buçuk aydır tırmanan saldırılarda Amerikan üslerinin ilk kez balistik füzeyle hedef alındığını kaydediyor. Önceki saldırılar roketler ya da silahlı insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildi.
Ayn el Esad hava üssünde sekiz askerin yaralandığını açıklayan Pentagon, saldırı sırasında havada olan AC-130 savaş uçağının balistik füzenin ateşlendiği noktayı belirlediğini ve anında karşılık verdiğini bildirdi.
ABD’nin Orta doğu’daki birliklerinden sorumlu olan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, misilleme için Irak’ta iki tesisin savaş uçağı tarafından vurulduğunu duyurdu.
Savaşın başından bu yana Irak ve Suriye’deki Amerikan üslerine 66 saldırı düzenlendi, onlarca asker yaralandı.
ABD’nin Suriye’de 900, Irak’ta 2 bin 500 askeri bulunuyor.
Hamas ve İsrail arasında varılması beklenen geçici ateşkes anlaşması, Salı gününü Çarşamba’ya bağlayan gece yarısı resmen duyuruldu. İsrail’in anlaşmayı onaylamasıyla gözler detaylara çevrildi.
Ateşkes için arabuluculuk yapan Katar, silahların susacağı zamanın 24 saat içinde açıklanacağını bildirdi. Katarlı bir arabulucu da, Doha yönetiminin anlaşmanın kalıcı bir ateşkese dönüşmesini umduğunu söyledi.
Dört gün sürecek geçici ateşkes anlaşması, İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli kadın ve çocuğun özgürlüğüne kavuşması karşılığında Hamas’ın elindeki 50 kadın ve çocuk rehinenin serbest kalmasını öngörüyor. Hamas’ın anlaşmayla, İsrailli olmayan bazı rehineleri de bırakabileceği belirtiliyor.
İsrail’den yapılan resmi açıklamada, “Her 10 rehinenin salıverilmesiyle, çatışmalara verilen araya bir gün daha eklenecek” denildi, ateşkesin ardından savaşın devam edeceği vurgulandı.
Ateşkes boyunca parmakların tetikte olacağını dile getiren Hamas ise, anlaşmayla birlikte Gazze’ye insani ve tıbbi malzemeyle, yakıt taşıyan yüzlerce kamyonun gireceğini belirtti.
Ayrıca, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki hava faaliyetlerine dört gün boyunca tamamen son vereceği, bölgenin kuzeyindeki hava trafiğinin de yerel saatle 10:00- 16:00 arasında duracağı kaydedildi.
İsrail kabinesinin gece boyunca süren toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu özellikle aşırı sağcı koalisyon ortaklarının direnciyle karşılaştı.
Faşist Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich anlaşmaya sert şekilde karşı çıktı ancak gecenin ilerleyen saatlerinde ikna edildiler.
Haaretz gazetesi, ateşkes anlaşmasına Kızılhaç yetkililerinin serbest bırakılmayan rehineleri ziyaret etmesinin de dahil olduğunu yazdı.
Yanı sıra, Hamas’ın bırakacağı rehineler arasında üç Amerikan vatandaşının da olması bekleniyor. ABD’li rehinelerden biri, üç yaşındaki kız çocuğu.
Gazze’yi yöneten Hamas’ın elinde halihazırda 240 rehine olduğu tahmin ediliyor. Biden, “Başkan olarak dünyannı dört bir yanında rehin tutulan ABD’lilerin güvenliğini sağlamaktan daha yüksek bir önceliğim yok. Bugünkü anlaşma daha fazla ABD’li rehineyi eve getirmeli ve ben onların hepsi serbest kalıncaya kadar durmayacağım” dedi.
Milliyet