21 Eyl Genç İletişimciler’den Arel Medya’ya ödül
İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim bölümünde okuyan Gizem Tarçınoğlu, üniversitenin haber ajansı Arel Medya’da ürettiği “Rehber Köpek” adlı belgeselde 33. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda Görsel Dal, Belgesel Kategorisi’nde üçüncü oldu.
Arel Medya ekibinde yer alan İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim bölümünde anadal, Görsel İletişim Tasarımı bölümünde ise çift anadal yapan Gizem Tarçınoğlu ile Yeni Medya ve İletişim bölümü öğrencisi Didar Kılıç’ın “Rehber Köpek” belgeseli, Gizem Tarçınoğlu’nun kurgusuyla 33. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda Görsel Dal, Belgesel Kategorisi’nde üçüncülük ödülünü kazandı.
Tarçınoğlu kazandığı ödüle dair duygularını, “İlk olarak çok şaşırdım ve mutlu oldum. Ödülü alabileceğim aklıma gelmemişti. Çünkü ilk kez bu kadar uzun bir kurgu sürecine girdim. Tabii bu ödülün kazanılmasında başta arkadaşım Didar Kılıç, hocalarım Enes Dönmez ve Gürkan Şen’in katkısı büyüktür. Bütün hocalarıma çok teşekkür ederim. Arel Medya Merkezi’nin biz öğrencilere sunduğu fırsatlarla bu ödüllerin devamının geleceğine inanıyorum” ifadeleriyle belirtti.
Belgesel, Rehber Köpekler Derneği’nde eğitilen rehber köpek Bulut ve görme engelli bir birey olan Kemal Görey Beydağı’nın hikâyesini anlatıyor. Çocukken izlediği bir çizgi film aracılığıyla tanıştığı rehber köpek hayalini 32 yaşında gerçekleştiren Kemal Görey Beydağı, rehber köpeği Bulut’un yalnızca rehberlik etmediğini, kelimenin tam anlamıyla kendisini koruduğunu belirtiyor.
Türkiye’de rehber köpekler ilk kez 2014 yılında dönemin İngiltere Büyükelçisi Richard Moore’un eşi Maggie Moore ve Av. Nurdeniz Tuncer öncülüğünde kurulan Rehber Köpekler Derneği’yle birlikte görme engellilerle birlikte yaşayarak onların hayat kalitesini artırmaya başlamışlardır.
Dernek, görme engelli bireylerin yaşam kalitelerini artırarak çevrelerine daha rahat adapte olmalarını sağlamak amacıyla rehber köpekleri yetiştirir. Avrupa Rehber Köpekler Federasyonu üyesi, Uluslararası Rehber Köpekler Federasyonu üye adayı olan dernek, kuruluş amaçlarını “görme engelli bireylerin toplum içerisinde kendilerine olan güvenlerini arttırarak daha özgür hareket etmelerine yardımcı olmak” olarak açıklıyor.
Golden Retriever veya Labrador Retreiver olarak seçilen yavrular, rehber olmak için eğitiliyor. Bu eğitim sokak köpekleriyle ve kedilerle iletişimi sağlayacak bir süreci kapsıyor. Görme engelli bireyin ev dışı yaşamında hedefe giden yollar rehber köpek tarafından seçiliyor. Ulaşım süreci boyunca görme engelli bireyin güvenliğini sağlıyor.
Rehber Köpekler Derneği’ne başvurarak rehber köpeği Bulut ile eşleşen Kemal Görey Beydağı, Bulut’la 1 senedir birlikte yaşıyor. 33 yaşındaki Beydağı, temel eğitim sürecinde Bulut’la iletişim kurmayı öğrenerek eve, kafelere, alışveriş merkezlerine ve parklara refakatçi desteği olmadan ulaşıyor. Beydağı, Bulut’la kurduğu bağı, “yardımcı unsur” üzerinden değil, en az kendisi kadar önemli olan bir canlıyla birlikte hayatını sürdürmek olarak tanımlıyor.