31 Tem Karadeniz için ciddi uyarı: Hamsi yok olma tehlikesi altında
Küresel iklim değişikliği etkisi ile sel ve heyelan afetleriyle mücadele eden Karadeniz Bölgesi’nde balıkçılık da tehlikeye girdi. Soğuk suya alışkın, hamsi, palamut ve istavrit türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha çok hissedilirken Karadeniz Bölgesi de bu değişimden en çok etkilenen yerler arasında bulunuyor. Son yıllarda artan yağış miktarı ve buna bağlı olarak gelişen sel ve heyelan afetleri bölgede yaşayanları tehdit ediyor. Küresel ısınmanın etkisiyle deniz sıcaklığının artması, yağışın çoğalmasına sebep olurken, Karadeniz’de yaşayan balıkların popülasyonunun da gittikçe azalmasına neden oluyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği’nden Doç.Dr. Coşkun Erüz Karadeniz Bölgesi’nin küresel iklim değişikliğinden en çok pay alan bölgelerden biri olduğunu ifade etti. Bölgede mevsimlerin kaydığını belirten Doç. Dr. Erüz, aralık ayında havanın yeterince soğumadığını, nisan ayında ise kış soğuklarının devam ettiğini dile getirdi.
İklim değişikliğinin ana göstergesinin denizler olduğunu belirten Doç. Dr. Erüz, denizlerde sıcaklık arttığında atmosferdeki enerjinin de arttığını ve küresel ısınmanın devreye girdiğini vurguluyor. Bölgede son yıllarda çoğalan sellerin sebebinin denizlerdeki ısınmaya bağlı olarak buharlaşmanın artışı ve bunun sonucunda ani ve şiddetli yağışlar olduğunu kaydeden Doç. Dr. Erüz yağış rejimin dengesizleştiğini de sözlerine ekledi.