Nükleer füzyon ile uzay yolculuğu artık daha kısa olacak

Dünyanın en büyük nükleer füzyon roket motorunun inşa ediliyor. Nükleer füzyon teknolojisinin uzay yolculuğunda devrim yaratma potansiyeli olduğu vurgulanıyor. Bu teknoloji, hız ve yakıt kullanımı açısından Mars’a yolculuk sürelerini azaltabilir veya Satürn ve uydularına seyahatin süresini 8 yerine 2 yıla indirebilir.

İngiltere merkezli Pulsar Fusion adlı bir start-up şirketi, şimdiye kadar yapılan en büyük füzyon roket motorunu üretmeye başladı.

Nükleer füzyon teknolojisi heyecan verici olsa da, herkesin bunun işe yarayacağına tam olarak inanmadığı ifade etti. Çünkü bu teknoloji, ultra yüksek sıcaklıklar ve basınçlar gerektiriyor.

Yaklaşık 8 metre uzunluğundaki motorun 2027’de ateşlenmeye başlaması planlanlıyor.

Güneş’i bir roketin içinde kopyalamak kolay bir görev değildir. Nükleer füzyon tahrikinde, elektromanyetik bir alan içinde hapsedilmiş aşırı sıcak bir plazma bulunmakta ve bilim insanları bunun nasıl istikrarlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirileceğini araştırılıyor.

Pulsar Fusion CFO’su James Lambert, “Zorluk, süper sıcak plazmayı bir elektromanyetik alan içinde nasıl tutacağınızı ve sınırlandıracağınızı öğrenmek” diyor. Makine öğrenimi, bu zorlu hava kutusunu haritalandırmayı biraz kolaylaştırıyor.

Pulsar Fusion, plazmanın davranışını daha iyi tahmin etmek ve daha hassas bir şekilde kontrol etmek için ABD’deki Princeton Satellite Systems ile ortaklık kurarak süper bilgisayar algoritmalarını kullanmayı planlıyor.

Bilim insanları her şeyin beklendiği gibi işlemesini sağlayabilirlerse, oda birkaç yüz milyon dereceye ulaşacak ve bu Güneş’ten daha sıcak olacak.

Serbest bırakılan fazla enerji, potansiyel olarak saatte 804,672 kilometrelik bir roket hızı sağlayabilir.

Bahsedilen motor türü, yüklü parçacıkların elektriğe dönüşmek yerine doğrudan itme kuvveti oluşturduğu Doğrudan Füzyon Tahriki (DFD) olarak bilinmektedir.

Nükleer füzyon teknolojisi, gezegenlere yapılan seyahatleri çok daha kısa hale getirmenin yanı sıra, Dünya’daki yaşam için sınırsız ve temiz enerji potansiyeli sunma sözü vermektedir.