Fosil yakıtlardan çıkış bir an önce planlanmalı

Investor Agenda yatırımcıları hükümetlere, fosil yakıt kullanımını aşamalı olarak bırakma planlarını belirlemek ve şirketleri bilime dayalı geçiş planlarını uygulamaya zorlamak da dâhil olmak üzere iklim hedeflerini yükseltme çağrısında bulundu.

Dünyanın büyük fon yöneticilerinin birçoğunu üye olarak kabul eden yatırımcı odaklı bir grup olan Investor Agenda tarafından düzenlenen “İklim Krizi Konusunda Hükümetlere 2022 Küresel Yatırımcı Bildirisi” on üçüncü kez yayımlandı. Fon şirketlerinin hamlesi, Kasım ayında Mısır’da yapılacak bir sonraki küresel iklim müzakereleri turundan önce geldi.

 

Uzmanlar, metan kirliliğiyle mücadele ve daha yoksul ülkelere finansman sağlama konusunda ek eylem talepleri ile bu yılki mektubun yetkililere şimdiye kadarki en iddialı çağrı olduğunu söyledi. Yatırımcıların diğer talepleri arasında düşük karbonlu enerji sistemlerinin büyütülmesi; zamanla artan karbon fiyatlandırma mekanizmalarının uygulanması; ormansızlaşmaya son vermek için yeni veya daha iddialı planlar oluşturmak bulunuyor.

 

UBS Asset Management, Amundi SA ve Federated Hermes dâhil olmak üzere toplamda 532 yatırımcı en son çağrıyı imzaladı. Ancak, ilk üç ABD endeks fon yöneticisi BlackRock,  Vanguard ve State Street Corp mektubu imzalamadı. Bu suskunluğun nedeni ise Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) ile ilgili konulara dikkat ederek yatırım yapma sürecinin ABD’de artan baskıyla karşı karşıya kalması.