08 Ağu Yerebatan Sarnıcı, deprem göz önüne alınarak yenilendi
İBB miras ekipleri tarafından restore edilen Yerebatan Sarnıcı Müzesi ziyaretçilere açıldı. Açıldığı tarihten beri binlerce yerli yabancı konuğa kısa süreliğine ev sahipliği yapan sarnıçta pek çok değişiklik yapıldı.
İBB’den paylaşılan bilgilere göre restorasyon sürecinde sarnıcın büyük İstanbul depremi göz önüne alındığında statik olarak ciddi risk altında olduğu kaydedildi. Onaylı proje doğrultusunda mevcut gergi demirlerini söküp paslanmaz çelik ve ince kesitli modern bir gergi sistemi oluşturdu. Yapı, geri alınabilir şekilde uygulanan güçlendirmeyle, beklenen İstanbul depremine karşı dayanıklı hale getirildi.
Ciddi bir yıkılma tehdidi altında olan sarnıcın ayakta durmasını sağlayan tüm mermer sütunlar, yeni gergi sistemiyle birbirine bağlandı. 336 sütunun, adeta bir ‘örümcek ağı gibi’ birbirlerine bağlanmasıyla tarihi sarnıç güçlendirildi. Yerebatan Sarnıcı üzerindeki 2 metre yüksekliğindeki mevcut betonarme yürüyüş yolu da kaldırılarak yerine modüler çelik malzemeden oluşan daha hafif bir yürüyüş yolu platformu hazırlandı. Yürüyüş platformlarının derinliği de değişti. Daha önce 1,5 metre yükseklikle olan gezinti seviyesi, 30 santimetreye kadar düşürüldü.
Sarnıçtan toplam 700 kamyon beton çıkarıldı. Sarnıcın tabanından da yine kamyonlar dolusu çamur ve balçık uzaklaştırıldı. Yine restorasyon kapsamında sarnıcın zemininden 50 santim yüksekliğe ulaşan çimentolu geç dönem döşemeleri temizlendi. 1440 metreküp çimentolu harç da sarnıçtan uzaklaştırıldı. Zeminde yürütülen restorasyon çalışmalarında, o dönemki taş işçilerinin kayıtlarının yazılı olduğu kalıntılar da bulundu. İBB Miras ekiplerince korumaya alınan bu taşlar, daha sonra bir sergi ile İstanbullularla paylaşılacak. Sarnıçta kültür sanat etkinlikleriyle entegre olabilecek bir aydınlatma tasarımı uygulandı. Sarnıcın yeni halinde geçici sergiler, çağdaş sanat gösterileri, kültür sanat etkinlikleri ve dinletilere ev sahipliği yapacak.