03 Ağu Lokantacılar Federasyonundan boykot çağrısı
Yaklaşık 100 bin üyesi bulunan Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, online yemek siparişlerinden alınan komisyonlara tepki göstererek boykot uyarısı yaptı. Sayit Karabağlı, “Online yemek siparişi sistemleri uyguladıkları yüksek komisyonları revize etmezse 100 binden fazla üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alacak” dedi.
Yaklaşık 100 bin üyesi bulunan Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, online yemek siparişlerinden alınan komisyonlara tepki göstererek boykot uyarısı yaptı.
Federasyonun genel başkanı Sayit Karabağlı’nın açıklamasına, “2 yıl gibi uzun bir süre pandemi nedeniyle oldukça hırpalanan yeme içme sektörü, şu anda enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz” dedi.
İşyeri kapanışlarının arttığını, ayakta kalmaya çalışan işyerlerinin ise borçlanığını anlatan Karabağlı, şöyle devam etti: “Online yemek siparişi sistemleri, uyguladıkları yüksek komisyonları istediğimiz gibi revize etmezse, Federasyonumuzun bünyesinde, 81 ilde bulunan 104 esnaf odamıza bağlı 100 binden fazla üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alacak.”
Yüzde 18-45 arasında komisyon
6 Ağustos 2016 tarihli 29793 sayılı perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallar hakkında değişiklik yapan yönetmelikte yemek kartları komisyonlarının yüzde 6 olması gerektiğini, aynı yönetmeliğin 4. maddesinin online yemek sipariş sistemlerini de kapsadığını anlatan Sayit Karabağlı, “Yeme içme sektörünün üzerinde yük oluşturan, yüzde 18 ila yüzde 45 arasında değişen yüksek oranlarıyla adeta esnafı sömüren online yemek siparişi sistemlerinin komisyonları, yasa gereği ve yemek kartlarında olduğu gibi; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, joker uygulamaları, günlük açılış ücretleri vb. ek ücretler alınmadan yüzde 6’ya çekilmelidir” diye konuştu
‘Esnaftan 2-3 kat daha fazla kâr ediyorlar’
Online yemek siparişi sistemlerinin kendi bünyelerinde oluşturdukları online ödeme sistemleri üzerinden ekstra komisyonlar uyguladığına, alacaklarını peşin mahsup edip işlettiğine, işyerlerine ise 15 ila 30 günlük periyotlarda ödeme yaptığına dikkat çeken Sayit Karabağlı, sözlerine şöyle devam etti:
“Sözleşmelerde komisyonları yüzde 10 ve altında gösteren bu şirketler; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, haftalık joker indirimleri, açma kapama bedelleri gibi artı ücretlendirmeler yaparak komisyonlarını yüzde 18 ila yüzde 20 bandına taşıyor. Esnafımızın 2-3 katı kâr eden sistem o kadar kârlı ve cazip bir hale geldi ki uluslararası şirketler bir bir sistemin içine girerek çoğalıyor.”