Diş Hekimi İsmail Güleç: “Yapay zekâ ile kusursuz diş implant ve kaplama tedavisi mümkün”

Denta New Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucusu ve Medikal Direktörü Diş Hekimi İsmail Güleç yapay zekâyla kusursuz diş implant ve kaplama tedavisinin mümkün olduğunu ifade etti.

Yapay zekâ alanında yaşanan teknolojik gelişmeler birçok alanda kendini göstermeye devam ediyor. Birçok sektörde olduğu gibi sağlık alanında da yapay zekâ kullanılıyor. Bu kapsamda yapay zekâ destekli robotik implant tekniğiyle diş implantları çene kemiğinin en doğru noktasına saniyeler içinde yerleştirilebiliyor.

Yapay zekâ alanındaki yeni gelişmeler birçok sektör tarafından kullanılmaya başlandı. Bir taraftan yapay zekânın ortadan kaldıracağı meslekler üzerine sürekli makaleler yayımlansa da diğer taraftan da hayatımızı kolaylaştırıcı etkisi üzerine yeni gelişmeler ortaya çıkıyor. Yapay zekâ sağlık alanında da kullanılmaya başlandı. Yapay zekâ destekli robotik implant tedavisiyle neredeyse kusursuza yakın bir tedavi gerçekleşebiliyor. Denta New Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucusu ve Medikal Direktörü Diş Hekimi İsmail Güleç, son üç yıldır yapay zekâ destekli robotik implant tekniğiyle tedavilerin başarılı oranının yüzde 100’e yaklaştığını vurguladı.

“Yapay zekâ ile uzun ömürlü implantlar mümkün” İmplant tedavisinin temelde diş eksikliğini gidermek için uygulanan bir tedavi olduğunun altını çizen Diş Hekimi İsmail Güleç, yapay zekânın tedavideki rolünü şöyle anlattı: “Yapay zekâ destekli robotik implant tedavileri biz hekimlere birçok avantaj sağlamakta. Üç yıldır bu tekniği kullanan bir diş hekimi olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim, bu teknik sayesinde tedavideki başarı oranı yüzde 100’e yaklaştı. Tedavi sürecine değinecek olursam. Hastalarımız kliniğe geldiklerinde öncelikle onlardan üç boyutlu tomografi alıyoruz. Sonra introoral scaner yani ağız içi tarayıcılar ile ağız içerisindeki dişlerin, diş etinin ve kemiğin genel olarak üç boyutlu modeli bilgisayar ortamına aktarıyoruz. Daha sonra bilgisayar ortamındaki bu iki veri birbiri üzerine eşleştiriliyor. Hastanın kemik yapısı üç boyutlu olarak bilgisayar ortamına tüm koordinatlarıyla aktarılmış oluyor. İşte yapay zekâ tam da burada devreye giriyor. Kemiğin içerisine yerleştirilecek implantın en iyi pozisyonun tespiti ve ideal koordinatları yapay zekâ tarafından saniyeler içerisinde bize gösteriliyor. Tespit edilip o bölgeye sanal ortamda implantlar yerleştiriyoruz. Bunu daha sonra ağız içerisine taşıyabilmek için cerrahi guide yani özel bir rehber model hazırlıyoruz. Bu Guide Cad-cam ile laboratuvarda üretiliyor, sonrasında operasyona aldığımız hastanın ağız içerisine yerleştiriyoruz. Koordinatları belirlenmiş implantları kemik içerisine fiziki olarak özel fizyodispenser makineler ile yerleştirmekte. Dolayısıyla implantın yerleştirilebileceği en iyi koordinatı daha önceden tespit edildiği için, bilgisayar ortamında bu ölçümler ve analizler yapıldığı için implantlar çok başarılı bir şekilde yapılıyor.”

İsmail Güleç, yapay zekâ destekli robotik implant tedavilerinin önemli sonuçlarından birisinin de ameliyat sonrası yaşanacak şişlik, morluk gibi travmaların en aza inmesini sağlaması ve implantların çok daha uzun ömürlü olmasına olanak sağladığının altını çizdi.

“Diş hekimin deneyimine dikkat edilmeli” Yapay zekâ destekli robotik implant tekniğinin sadece implant ve kaplama tedavisinde değil tomografi, röntgen gibi görüntüleme alanında da diş hekimlerine yardımcı olduğunun altını çizen İsmail Güleç, dikkat edilecek noktalar konusunda da da uyarıda bulundu. İsmail Güleç, bu tedaviyi alacak olan kişilerin gittikleri kliniğin teknolojik alt yapısının uygunluğuna dikkat etmesinin ve ayrıca tedaviyi uygulayacak diş hekiminin bu alandaki deneyiminin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.