50 yaş altında az uyumak felç riskini 4 kat arttırıyor

Uykusuzluğun felç riskini arttırdığı ile ilgili bir araştırma yapıldığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, yapılan çalışmanın, uyku sorunları, uykuya dalarken zorlanma problemleri ve dinlendirici olmayan uykunun 50 yaş altı bireylerde felç riskini 4 kat arttırdığını belirtti.

İnsan sağlığı için en temel unsurlardan birisi olan uyku, büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre uyku bozuklukları özellikle 50 yaş altı bireylerde felç geçirme ihtimalini 4 kat daha fazla artırıyor. Uykusuzluğun felç riskini arttırdığı ile ilgili bir araştırma yapıldığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, uykusuzluk yaşayanların mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğinin altını çizdi.

Uykusuzluğun felç riskini arttırdığı ile ilgili bir araştırma yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Levent Öztürk, nöroloji dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bunun ortalama 9 yıl civarında takip edilen 30 binin üzerinde gönüllü de gerçekleştirildiğini aktardı. Bu yapılan çalışmanın uyku sorunları, uykuya dalamama problemleri ve dinlendirici olmayan uykunun 50 yaş altı bireylerde 4 kat kadar inme riskini arttırdığını gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Öztürk, bunun da çok önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Endişelenmeye gerek olmadığını ancak bu tür uyku sorunlarının ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Öncelikle uyku hijyenini gözden geçirmek gerekiyor. Orada düzeltilebilecek şeyler varsa düzeltilmeli. Ancak yine de sorunlar devam ediyorsa bir uyku uzmanına başvurmakta fayda var. Çünkü bu durumun ömrü kısaltma riski de var” dedi.