40 yaşında gibi gösteriyor ama 20 yaşında

Kahramanmaraş’ta yaşayan 20 yaşındaki Enes Cenneter, dünyada nadir görülen Pachydermoperiostosis ve ‘erken yaşlanma’ hastalığıyla mücadele etmekte.

Pazarcık ilçesine bağlı Dehliz köyünde yaşayan Cenneter, hastalığı nedeniyle yaşamında zorluklarıyla karşılaşmakta. Herkesin 40 yaşında olduğunu söylediği görünüme sahip olduğunu belirten Cenneter, hastalıktan kurtulmayı ümit ediyor.

Eğer bir tedavi yöntemi varsa onu denemek istediğini dile getirdi. Cenneter, hastalığının akraba evliliğinden kaynaklandığını ve Pachydermoperiostosis adı verilen bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalık, ellerde, ayaklarda ve bacaklarda büyümeye neden olmakta, alında kırışıklıklar ve yaşlı bir görüntü oluşturmakta. Doktorlar, hastalığın akraba evliliği kaynaklı olduğunu ve zararlı genlerin kalıcı bir şekilde etkilendiğini söyledi. Günlük yaşamında bacakları ve elleri şiş olduğu için zorluklar yaşıyor. Yüzünün görüntüsü de kendisini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

15 yaşından itibaren ortaya çıkan bir hastalık olduğuna değinen Cenneter, “Bilinmeyen bir hastalık ve tek istediğim eğer tedavisi varsa tedavi olmak. Araştırmalarımda 10 yıl süren bir hastalık olduğunu öğrendim. 25 yaşıma kadar sürecek tahminen. Kendimi hep aynı gördüğüm için değişimi tam anlayamıyorum. Ben fazla yürüyemiyorum. Dondurma dükkanında çalışıyorum. Ayakta kaldığım için çok fazla ağrı, sızı oluyor. Müşteriler geldiği zaman yüzüme ne olduğunu soruyorlar. Bana garip bakıyorlar. Durumumu herkese izah edemiyorum. 20 yaşındayım ama herkes bana 40 yaşındaymışım gibi muamele gösteriyor” ifadelerini kullandı.