31 May “4 senedir evlerimize çivi bile çakılmadı”
İstanbul’un “deprem” kuşağında yer alması nedeniyle, binaların dirençli hale getirilmesi için birçok semtte çalışmalar yapılıyor. Kentin en işlek noktalarından Bahçelievler’de “kentsel dönüşüm” nedeniyle evlerini tahliye eden Radar Sitesi sakini Ahmet Kul, 4 yıldır proje için tek bir çivi dahi çakılmadığından yakınarak, “Ekonomik olarak da zor zamanlar yaşıyoruz. Yetkililerin en kısa sürede bu sorunu çözmelerini bekliyoruz” dedi.
Haber: Mehmet Arabacı
Bahçelievler ilçesi kentsel dönüşümde birinci sırada. İstanbul’un merkezinde bulunan ilçede dönüşüm aşırı hız kazanmış durumda. Her mahalle yenileniyor ve değişiyor. Bahçelievler ilçesi şehrin yaşam ve cazibe merkezi haline geliyor. İstanbul Bahçelievler Belediyesi kentsel dönüşüm projelerinde yetkili olarak faaliyet gösteren Mimar Ümit Kaya dönüşüm tamamlandığında ilçe genelinde yükselecek binaların depreme dayanıklı olacağından dolayı mutluluk duyuyor.
İstanbul’un en merkezi ilçelerinden Bahçelievler’de yetkililer, yapılan çalışmaları pozitif bulurken, bazı aileler de şikâyetçi. Kul, “Sitemizde kentsel dönüşüm Mayıs 2020 tarihi itibariyle başladı. 18 ay sonra bize teslim edileceği söylendi. Evimizin metre kare olarak küçüleceği ve daha kullanışlı olacağı söylendi. Yüklenici firma bize ödeme yapmamız gerektiğini söyledi. Site çoğunluğunun onayını alan yüklenici firma binaları yıktı. Ancak site sakinlerinden yüklenici firmayı mahkemeye verenler olduğu için kentsel dönüşüm bir türlü sitemizde başlayamadı. Site sakinleri olarak büyük mağduriyet içerisindeyiz. Binamız için bir çivi bile çakılmadı. Depreme dayanıklı evlerde oturmayı hayal ederken kiralarda yaşamaya çalışıyoruz. Ekonomik olarak da zor zamanlar yaşıyoruz. Yetkililerin en kısa sürede bu sorunu çözmelerini bekliyoruz” dedi.
“Her mahalle en az 10 tane kentsel dönüşüm alanı var”
Mimar Kaya, Bahçelievler’de kentsel dönüşümün 1999 Marmara depreminden sonra başladığına vurgu yaparak, “Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra aşırı bir hız kazandı. 1999 yılında yapılan binalar bile şu an 30 yaşına yaklaşmış bulunmakta ve eskimiş durumda, dönüşüme girmesi bekleniyor. Bina sakinleri kentsel dönüşüm konusunda aşırı ilgili ve binalarının hemen dönüşüme girmesini istiyor. Bahçelievler bu sebeple İstanbul’da dönüşümde birinci sırada. Her mahallemizde en az 10 tane kentsel dönüşüm alanı var. 1999 yılından önce yapılan binalarda kullanılan çimento ve demir yeni çıkarılan deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için dönüşüme giriyor. Binalarda deniz kumu kullanıldığı için binalar dayanıksız olarak yapılmış. Kentsel dönüşüm sonrası binalar tamamıyla deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılmaktadır. Bahçelievler Belediyesi olarak çatı katları normal kata dönüşüyor ve yapıları artı olarak bir kat eklenmiş oluyor. Metrekare olarak büyük arsalara yüksek katlı binalar yapılabileceğinden dolayı vatandaşlarımızı yandaki arsalarla beraber dönüşüme girmelerini ve hak kaybı olmayacaklarını belirtiyoruz. Belediye olarak kentsel dönüşüm için komşularımızın yararına olacak tüm uygulamaları yapmaya çalışıyoruz. Belediye olarak kat maliklerine 5500 TL kira ve bir defaya mahsus 9000 TL taşınma yardımı veriliyor. Ayrıca belediye olarak hibe ve kredi yardımında da bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.