24 Avrupa ülkesinden 38 acil müdahale ekibi

AB Türkiye Delegasyonu’nun açıklamasına göre, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesinde, “Türkiye için bundan sonra verilecek destek adımlarını” da aktardı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (12 Şubat) Maraş’ta yaşanan ve binlerce yurttaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından bir telefon görüşmesi yaptı.

AB Türkiye Delegasyonu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, telefon görüşmesini yayınladıkları açıklamalarla kamuoyuna duyurdu.

AB Türkiye Delegasyonu’nun konuyla ilgili yazılı açıklamasına göre, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “yaşanan deprem felaketi sonucu oluşan can ve mal kaybı nedeniyle kendisinin ve Avrupa Birliği’nin en içten başsağlığı dileklerini iletti.”

Ursula von der Leyen’in “Türkiye için bundan sonra verilecek destek adımlarını” aktardığı ifade edilen açıklamada, 21 AB üyesi devletin ve AB Sivil Savunma Mekanizması’na üye üç devletin Türkiye’ye bu kaspamda bugüne kadar sağladığı yardımlar hakkında da bilgi paylaşıldı.

AB Türkiye Delegasyonu özetle şu bilgileri paylaştı:

“12 ülkeden barınma araçları”

“21 AB üyesi devlet ve AB Sivil Savunma Mekanizmasına üye üç devlet 1651 kişi ve 106 arama kurtarma köpeğinden oluşan 38 acil müdahale ekibi sağlamıştır.

“12 AB üyesi devlet barınma araçları sağlamıştır (50 bin aile için kış mevsimine uygun çadır, 100 bin battaniye ve 50 bin ısıtıcı).

“Komisyonun Acil Durum Müdahale Koordinasyon Merkezi rescEU rezervinden 500 Acil Barınma Ünitesi (İsveç tarafından depolanan), ve Romanya tarafından depolanan 2000 çadır ve 8000 yatağın Türkiye’ye konuşlandırılmasını sağlamıştır.

“11 uzmandan oluşan AB Sivil Savunma ekibi AB tarafından sağlanan desteğin yerel ve ulusal mercilerle koordinasyonunu sağlamak için görevlendirilmiştir.

“Komisyon Üyesi Lenarčič deprem felaketinin etkisini yerinde görmek ve AB’nin Türkiye’nin yardım ve destek faaliyetlerini daha fazla ne şekilde destekleyebileceğini belirlemek için Gaziantep’i ziyaret etmiştir.”

“Mart ayında Donör Konferansı düzenlenecek”

AB Türkiye Delegasyonu’nun açıklamasına göre, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Erdoğan ile telefon görüşmesinde, “Türkiye’nin özellikle çadır, battaniye ve ısıtıcı içerecek şekilde daha fazla barınma kapasitesi talebine cevaben ilave destek sağlanacağını” aktardı.

Konuyla ilgili ayrıca şu bilgiler paylaşıldı:

“Komisyon aynı zamanda gerekli desteğin mümkün olduğunda kısa bir sürede sağlanması için özel sektörü de seferber etmektedir.”

“Acil yardım desteğine ek olarak Başkan von der Leyen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile birlikte Türkiye ve Suriye halklarına uluslararası toplumun desteğin fon sağlaması amacıyla bir Donör Konferansına ev sahipliği yapacaktır.

“Konferans Türk yetkili merciileri ile birlikte düzenlenecek ve Mart ayında Brüksel’de gerçekleşecektir.”

Michel ile de telefon görüşmesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da söz konusu telefon görüşmesi hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Ursula von der Leyen’in yanı sıra AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla “geçmiş olsun” dileklerini ilettiği belirtildi.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Michel, hayatını kaybedenler için taziyelerini ifade etti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

 

bianet
Etiketler
, , ,