2023’te daha şiddetli kuraklık yaşanabilir

Bilim insanları, iklim krizinin durdurulamaz etkileri arttıkça 2023’te daha fazla kuraklığa hazır olunması gerektiğini söylüyor. İklim krizini sınırlamanın tek yolu ise hızla karbon emisyonlarını azaltmak.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin (C3S) raporu, 2022’de Avrupa’da yaşanan aşırı iklim olaylarını değerlendirdi.

Rapora göre, geçen yıl sıcak hava dalgalarının 20 binden fazla insanı öldürmesi ve kuraklığın ekinleri kurutmasıyla iklim krizinin Avrupa’da “korkutucu” etkileri oldu.

Raporun yazarları, 2023’te birçok çiftçi için kuraklığın çoktan patlak verdiğini söylerken, küresel ısınmanın artan zararlarını sınırlamanın tek yolunun hızla karbon emisyonlarını azaltmak olduğunu eklediler.

İngiltere Meteoroloji Dairesi (Met Office) ise 3 yıldır gördüğümüz rekor seviyeye yakın hava sıcaklıklarının El Nino ile birlikte daha da şiddetleneceğini söyledi.

El Nino hava olayı sırasında, ekvator boyunca batı yönünde esen rüzgarlar yavaşlıyor, ılık sular doğuya itiliyor ve okyanuslarda yüzey sıcaklıkları artıyor. El Nino sırasında hava sıcaklıkları ortalama olarak 0,2 derece artıyor. Şimdiye kadar en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2016’da da El Nino etkiliydi.

Uzmanlara göre 0,2 derecelik sıcaklık artışı, iklim değişikliğiyle halihazırda artan küresel sıcaklıklarda %20’lik artış daha anlamına geliyor.

İklim modelleri, güçlü bir El Nino’nun yaz aylarında veya yılın sonuna doğru yaşanabileceğini gösteriyor.

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi’ne bağlı İklim Tahminleri Merkezi’ne (CPC) ise Mayıs-Temmuz 2023 arasında El Nino’nun gelişme olasılığının %62 oranında olduğunu söylüyor.

Reuters haber ajansına konuşan Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, “El Nino normalde küresel ölçekte rekor seviyede hava sıcaklıklarıyla ilişkilendiriliyor. Bunun 2023 veya 2024’te mi yaşanacağını henüz bilmiyoruz ama yaşanma ihtimali, yaşanmama ihtimalinden daha yüksek” dedi.

İngiltere’deki Imperial College London’da Kıdemli Öğretim Görevlisi Friederike Otto da, El Nino ile iklim krizinin etkilerini şimdiden hisseden ülkelerde durumun kötüleşeceğini söylüyor, olası şiddetli sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve orman yangınları konusunda uyarıda bulunuyor.

Otto, “El Nino gerçekleşirse 2023’ün 2016’dan daha sıcak olma ihtimali yüksek çünkü o zamandan bu yana fosil yakıt kullanımı ve beraberinde gelen sıcaklık artışı devam ediyor” diye konuştu.

İklim krizi kaynaklı aşırı yağışlar Pakistan’da ciddi sellere yol açtı. Şubat ayında ise Antarktika’daki buzullar rekor seviyeye düştü.

Copernicus’a göre ortalama küresel sıcaklık şu anda sanayi öncesi döneme göre 1,2 derece daha yüksek.

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Sentez Raporu’nda hükümetlerin dünya çapında iklim krizine karşı eyleme geçme hızlarının ve ölçeklerinin yeterli olmadığı uyarısı yapıldı.

Raporda Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefinin ıskalanmasının mümkün olduğu vurgulandı.

Dünyada karbondioksit (CO2) salımına neden olan en büyük şirketlerin büyük kısmı “net sıfır emisyon” sözü vermiş olsa da, uzmanlara göre geçen yıl küresel CO2 emisyonları artmaya devam etti.

 

iklimhaber